Kara Liste Nedir? Kara Listeden Ne Zaman, Nasıl Çıkılır?

Kara Liste Nedir? Kara Listeden Ne Zaman, Nasıl Çıkılır?

Kara liste, kredi sözleşmelerinizdeki yükümlülükleri yerine getiremediğiniz için geçmişteki ödeme başarısızlıkların bir kaydını tanımlar ve kredi sicilinizin kötü olduğu anlamına gelir.


Kredi veya kredi kartı gibi bankalara olan borçlarınızı zamanında ödemeniz gerekir. Bir bankaya olan borcu en fazla 90 gün geciktirirseniz hakkınızda yasal takip süreci başlatılır ve kredi siciliniz olumsuz etkilenilir. Bu durum da kara liste olarak bilinen yüksek risk grubuna dâhil edilmenize neden olur.


Kara listeye bir kere dâhil edildiğinizde yeni kredili ürün kullanım talepleriniz genellikle reddedilir. Ancak yine de işiniz biraz zor olsa da kredi veya kredi kartı alabilmeniz mümkün olabilir.


Kara Listeden Nasıl Çıkılır?


Kara listeden çıkmak kolaydır, ancak kredi sicili düzeltmek zordur ve zaman gerektirir. Kara listeden çıkmak için bankalara olan toplam borçlarınızı ödemeniz gerekir. Bankalara ödeme yaptıktan sonra “borcu yoktur” yazısı alarak kara listeden çıkabilirsiniz.


Ancak tabii ki kara listeden çıkmanız her şeyin eskisi gibi olacağı anlamına gelmez. Çünkü kredi sicilinizin düzelmesi için en az 5 yıl beklemeniz gerekir. Bu süre zarfında bankalar sizi riskli görecekleri için kredili ürün kullanımı konusunda temkinli yaklaşırlar. Söz gelimi, bir kredi kartı veya kredi başvurusu için kolay bir şekilde onay almanız eskiye kıyasla biraz zor olur.


Kara Liste Risk Raporu Nasıl Alınır?


Risk raporunuzu e-Devlet platformunun risk merkezi raporu başvurusu sayfasından ücretsiz olarak alabilirsiniz. Risk raporunuzda kötü kapanmış kredilerinizi, hangi bankada ne kadar borç ya da limitiniz olduğunu ve genel olarak risk durumunuzu görebilirsiniz.


Risk raporunuzda şu bilgiler detaylı olarak yer alır:



  • Kredi limit ve kredi risk bilgileri

  • Sorunlu krediler

  • Kredi limit ve borç bilgileri


E-devlet platformunu kullanmıyorsanız risk raporunuzu Türkiye Bankalar Birliği risk merkezi platformundan da posta veya elektronik posta yoluyla alabilirsiniz. Risk raporunuzu almak için risk merkezine başvuru yapmanız yeterlidir. Gerek e-Devlet gerekse de TBB üzerinden alacağınız her iki rapor da aynıdır ve herhangi birine başvuru yaparak risk bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz.


Raporda Hata Varsa Ne Yapmak Gerekir?


Risk raporunuzda herhangi bir hata varsa itiraz başvurusunda bulunarak bu hatanın incelenmesini ve düzeltilmesini sağlayabilirsiniz. Kredi Kayıt Bürosu’nun itiraz sayfasına giriş yaparak bir inceleme talebinde bulunabilirsiniz.


Başvuru için bir aydan eski olmamak şartıyla risk raporu referans numaranız, T.C. kimlik numaranız ve e-posta adresi bilgilerini sağlamanız gerekecektir. Bunları hazırladıktan sonra ilgili sayfa girerek itiraz başvurusunda bulunabilirsiniz.


Kara Listede Olanlar Kredi veya Kredi Kartı Alabilir mi?


Bankalara olan toplam borçlarınızı ödeyerek kara listeden çıkma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz. Ancak tabii kredi siciliniz bu durumdan olumsuz etkilendiğinden bankalardan artık kolayca kredi veya kredi kartı gibi kredili ürünleri almanız çok mümkün olmayacaktır.


Yine de bir şansınız var. Aylık sabit geliriniz varsa düşük limitli bir kredi kartı almayı deneyebilirsiniz. Kredi kartınızı sorumlu ve doğru bir şekilde kullandığınız takdirde kredi notunuzu yeniden yükseltebilirsiniz. Böylece gelecekteki kredili ürün başvurularınızın onay alma ihtimalini artırabilirsiniz. Bu konuda bilgi almak için kara liste kredi yazımıza bakabilirsiniz.


Eğer aylık sabit geliriniz olduğu halde bir kredi kartı alamıyorsanız teminatlı kredi kartlarına başvuru yapmayı düşünebilirsiniz. Teminatlı kredi kartları hesapta bloke edilmesi gereken bir tutarla çalışır. Güvence sağlayan bu bloke tutar borcunuzu ödememe riskini ortadan kaldırır. Bu nedenle teminatlı kredi kartları standart kredi kartlarına göre kolay bir şekilde alınır.


Kredi sicilinizde kara listenin yarattığı etkileri silmek ve kredi geçmişinizi düzeltmek için teminatlı bir kredi kartı almaya karar verirseniz ödemelerinizi mutlaka düzenli olarak yapmaya çalışmalısınız. Zira teminatlı kredi kartları da standart kredi kartlarına benzer ve bankalar borç gecikmelerini kredi bürosuna bildirirler.