EFT ve Havale Nedir? EFT ya da Havale Nasıl Yapılır?

EFT ve Havale Nedir? EFT ya da Havale Nasıl Yapılır?

Para göndermek veya almak için oldukça yoğun olarak kullanılan iki para transfer yöntemi vardır. Bu para transfer yöntemlerinden birincisi EFT, bir diğeri de banka havalesidir.


EFT hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı bankalar arasında para transfer işlemleri yapılmasını sağlar. Havale ise belirli bir ülke içinde aynı bankada bulunan hesaplar arasında para transfer işlemlerini mümkün kılar.


Peki, EFT ve havale tam olarak nedir, nasıl yapılır? EFT ve havale arasındaki farklar nelerdir? Merak ediyorsanız, yoğun olarak kullanılan bu iki para transfer yöntemi hakkında daha fazlasını öğrenmeye başlayın.


EFT Nedir?


Elektronik fon transferi (EFT), çevrimiçi ağlar üzerinden paranın elektronik ortamdaki transferidir. EFT farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında yapılabilir. Bir EFT işlemi, bir kişi veya bir işletme tarafından başlatılabilir. EFT yapmak için genellikle bir banka hesabından daha fazlasına ihtiyaç yoktur.


EFT Nasıl Yapılır?


EFT bilgisayar ağlarından yararlanarak paraları (fonları) bir hesaptan diğerine taşımak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. EFT kâğıt bazlı transferlerin ve insan gibi diğer aracılarının yerine geçerek kişi ya da kurumların çok daha kolay ve hızlı bir şekilde para alıp göndermelerini sağlar.


EFT yöntemini kullanarak para göndermek için, yani EFT yapmak için, bir banka hesabına ihtiyaç vardır. Bunun dışında, EFT yapılacak kişi ya da kuruluşun IBAN gibi bir takım bilgilerine de ihtiyaç vardır.


İçinde yeterli bakiye bulunan bir banka hesabı varsa ve alıcı bilgileri tamamsa, derhal EFT yapılabilir. EFT işlemi, göndericinin banka şubeleri, ATM’leri ya da internet şubesi kanalları üzerinden başlatılabilir.


ATM ve internet şubesi kanallarından 7 gün 24 saat bir EFT işlemi başlatılabilir, ancak işlem, yani para gönderimi, EFT saatleri içinde gerçekleştirilir. Bu nedenle hafta sonları, resmi tatiller ve hafta içi mesai saatleri dışında başlatılan EFT işlemleri sonraki ilk iş gününde tamamlanır.


Örneğin, haftanın son günü mesai saatleri dışında başlatılan bir EFT işlemi, aynı gün tamamlanmayacak olup haftanın ilk iş günü mesai saatleri içerisinde tamamlanacaktır. Böylece gönderilen para ilk iş günü mesai saatleri içinde alıcının hesabına geçecektir.


Para alıp göndermenin yanı sıra aslında EFT çoğu kez arka planda kullanılan bir yöntemdir. Mesela bir banka müşterisi kredi kartını veya banka hesap kartını her kullandığında, ister fiziki bir satış noktasında isterse çevrimiçi olarak, elektronik fon transferi yapmış olur.


Havale Nedir?


Havale, elektronik bir para transfer yöntemidir. Geleneksel banka havalesi olarak da bilinen bu yöntem, bir bilgisayar ağı kullanarak aynı bankada bulunan farklı hesaplar arasında para transferi yapılmasını mümkün kılar.


Havale avantajlıdır çünkü işlemler dakikalar içinde tamamlanır. Farklı bir deyişle, havale yöntemi kullanarak aynı gün para transferi yapmak mümkündür ve banka havalesi yöntemi kullanılarak hafta sonu, mesai saatleri ya da resmi tatil sınırlaması olmaksızın para gönderimi veya alımı yapılabilir.


Örneğin, mesai saatleri dışında başlatılan bir havale işlemi aynı gün ve genellikle dakikalar içinde gerçekleşir ve para gönderimi tamamlanır. Mesai saatleri dışında, resmi tatillerde ya da hafta sonu havale yapılabilir. Paranın ulaşması için alıcı ve göndericinin birkaç saatten daha fazla beklemesi gerekmez.


Havale Nasıl Yapılır?


Yurt içinde havale yapmak için, gönderen ve alıcı hesaplarının aynı bankada bulunması gerekir. Aynı bankada bulunan farklı hesaplar arasında havale yapılabilir.


Havale işlemleri banka şubeleri, ATM’ler ya da internet şubesi aracılığı ile gerçekleştirilebilir. İşlemi başlatmak için yeterli bir banka hesabı bakiyesine ve para transferi gerçekleştirilecek kişi ya da kurumun IBAN bilgisine ihtiyaç olacaktır.


Günün herhangi bir saatinde başlatılan havale işlemi genellikle dakikalar içinde tamamlanır ve para alıcıya ulaştırılır. Havale yapılırken hesapların aynı bankada bulunduğundan emin olunması gerekir. Zira gönderen ve alıcı hesaplarının farklı bankalarda bulunması halinde havale değil, EFT yapılıyor olacaktır.


EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?


EFT, farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında yapılan bir ödeme yöntemidir. Havale, bir bankada bulunan farklı hesapların birinden doğrudan diğerine para aktarılmasını sağlayan bir ödeme yöntemidir.


EFT iş günleri ve mesai saatleri içinde yapılabilirken, havale iş günü ve mesai saatleri gibi zaman sınırı olmaksızın her an yapılabilir. Zaman kısıtlamasının olmaması banka havalesini EFT’den ayıran ve avantajlı hale getiren en önemli özelliktir.


Bütün bunlarla birlikte, havale genellikle EFT’den daha düşük işlem maliyetine sahiptir. Çoğu zaman havale işlemlerinden ücret alınmayabilir, ancak EFT işlemleri genellikle ücretlendirilir. Bu durum bankaların ürün ve hizmet politikalarına göre değişiklik gösterir.


EFT ve havale arasındaki farklar ve bu farkların getirdiği artılar ve eksiler göz önüne alındığında, mevcut durum için hangi transfer yönteminin uygun olup olmadığına karar verilebilir.


Yurt içinde düşük maliyetle para gönderilmek isteniyorsa, banka havalesi şu anda en iyi seçeneklerden biridir. Ancak, farklı bankalar arasında para gönderilmek isteniliyorsa, popüler eğilimler açısından, EFT yönteminin daha iyi bir seçenek olduğu söylenebilir.