EFT İptali Nasıl Yapılır?

EFT İptali Nasıl Yapılır?

Birine borçluysanız veya herhangi bir başka neden dolayı para göndermeniz gerekiyorsa EFT en iyi seçeneklerden birisi olacaktır. Ancak, bazen yanlış işlemler gerçekleştirebiliyoruz ve EFT iptali yapmamız gerekebiliyor.


Para transfer işlemleri normal şartlar altında kesin ve geri dönüşsüzdür, ama tabii eğer belirli gerekçelere sahipseniz EFT iptali yapabilirsiniz. Bu yayında, EFT iptali hakkında merak ettiklerinizi anlatacağız.


EFT İptali Nasıl Yapılır?


EFT iptali, bankaların müşteri hizmetleri numarası veya internet şubeleri aracılığı ile yapılabilir. Bankaların müşteri hizmetleri numarası aracılığı ile EFT iptali her zaman yapılabilse de her bankanın internet şubesi üzerinden iptal işlemine olanak sağlamadığını bilmeniz gerekiyor.


EFT iptali yapmak için bazı haklı nedenlere sahip olmanız gerekiyor. Örneğin, alıcı hesaba fazla para göndermek veya yanlış bir hesaba para göndermek gibi haklı nedenleriniz varsa EFT iptali yapabiliyorsunuz.


Bununla birlikte, EFT’ler iş günlerinde ve mesai saatleri içinde yapılabiliyor. İş günleri veya mesai saatleri dışında yaptığınız EFT’ler, alıcı hesaba ilk iş günü mesai saatleri başlangıcında ulaşacağından gerekçesiz iptal işlemine açık olabiliyor.


Başlattığınız EFT henüz tamamlanmışsa bankanızın müşteri hizmetleri numarasını arayarak hızlı bir şekilde iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle tamamlanmayan EFT işlemlerini internet şubeleri üzerinden de iptal etmeniz mümkün olabiliyor. Para transferinin tamamlanıp tamamlanmadığını EFT sorgulama işlemi yaparak öğrenebilirsiniz.


Yanlış EFT İptali Her Zaman Yapılabilir mi?


Ülkemizde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM) EFT işlemlerine aracılık ediyor. Kısaca EFT olarak bilinen elektronik fon transferleri daima TCBM’nin yönettiği ve kontrol ettiği Ödeme Sistemleri üzerinden gerçekleştiriliyor. TCMB geri dönülemezlik gibi belirli ilkeler ve kurallar çerçevesinde Ödeme Sistemleri’nin kontrol ve yönetimini sağlıyor.


Bu ilke ve kurallar EFT işlemlerini önemli ölçüde etkiliyor. Çünkü TCMB Ödeme Sistemleri’nde, Geri Dönülemezlik İlkesi kapsamında, hesaplara gönderilen ödemeleri iptal etmek söz konusu olmuyor.


Ancak tabii, yanlış ve hatalı ödemeler söz konusu olduğunda işlemi iptal etmek mümkün olabiliyor. Yanlış EFT iptali için de doğrudan bankanıza başvuruda bulunmanız gerekiyor. Yanlış bir alıcı hesaba veya doğru bir hesaba olması gerekenden yüksek tutarda hatalı bir transfer yaptıysanız bankanızla iletişime geçerek iptal talebinde bulunabiliyorsunuz.


Bununla birlikte tekrar altını çizmek gerekirse, EFT saatleri ve günleri dışında bir para transferi yaptıysanız ve transfer henüz tamamlanmadıysa bu işlemi internet şubesinden ve yine alternatif olarak bankanızın müşteri numarasını arayarak kolayca iptal edebiliyorsunuz.


EFT Sistemi Nasıl Çalışır?


Bankanıza bir başka bankada bulunan bir hesaba para transferi yapmak istediğinizi bildirdiğinizde, büyük olasılıkla sizden alıcının adını, banka adını, hesap numarasını veya sadece hesaba ait IBAN numarasını soracaktır.



Bankanız parayı alıcının bankasına gönderme işlemine başladığında, TCMB Ödeme Sistemleri üzerinden alıcının bankasına gönderilmek üzere bir ödeme talimatı yaratmış olacaktır. Alıcının bankası ödeme talimatını kabul ettiğinde de aktarım gerçekleşecektir. Böylece yaptığınız EFT işlemi başarılı bir şekilde tamamlanmış olacaktır.


EFT İptali Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?


Yanlış ve hatalı bir para transferinden dolayı bankanıza başvuru yaptıysanız ve işlem iptali için talepte bulunduysanız, talebinizin yerine getirilip getirilmediğini öğrenmeniz gerekir. Bunu şu yollarla öğrenebilirsiniz:



  • Bankanızı arayın

  • Hesap bakiyenizi kontrol edin

  • İnternet şubesinden sorgulama yapın


EFT iptal sorgulaması yapmak için bankanızın müşteri hizmetleri numarasını arayabilir ve işlem durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Bununla beraber, hesap bakiyenizi de kontrol edebilirsiniz. Eğer iptal işlemi gerçekleşmişse EFT tutarı hesabınıza iade edilerek aktarılmış olacaktır.


Son olarak, eğer bankanız internet şubesinden EFT kontrolüne imkan veriyorsa internet şubesine giriş yaparak para transfer detayları seçeneğinden EFT’nin iade durumunu kontrol edebilirsiniz. Birçok banka internet şubesinden EFT detaylarına ulaşma olanağı sağlamıyor. Böyle bir durumda bir diğer alternatif yola geri dönebilir ve bankanızın müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz.


EFT’nin Hesaba Geçmesi Ne Kadar Sürer?


EFT resmi tatiller haricinde, hafta içi her gün 08.30 ile 17.30 saatleri arasında hesaba geçer. Yarım iş günlerinde ise saat 13.00’e kadar EFT’nin alıcı hesaba ulaşması gerekir. Bu hususta daha detaylı bilgi almak istiyorsanız EFT ne zaman hesaba geçer sayfamıza bakabilirsiniz.


EFT’ler genellikle çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Farklı bankalar arası para transferleri çoğu aman yalnızca birkaç dakikada tamamlanır. Elbette, resmi tatillerde veya EFT saatleri dışında yapılan transferler ilk iş günü içerisinde gerçekleştirilir ve bu da bekleme sürelerini uzatabilir. İşlem henüz tamamlanmadığından benzer bir durumda kolayca EFT iptali yapılabilir.