Banka kartı kopyalama dolandırıcılığından nasıl korunuruz

Banka kartı kopyalama dolandırıcılığından nasıl korunuruz

Son günlerde ülkemizde ATM’den ya da POS cihazlarından kopyalandığı tahmin edilen banka kartlarıyla birçok kişi mağduriyet yaşıyor.


Birkaç ay önce Ekşi Sözlük’te bir kullanıcı İş Bankası’na ait hesabından defalarca bilgisi dışında para çekildiğini aktarmıştı. Olayı takip ettiğimde problemin kart kopyalanması sorunu olduğu açıklandı. Neyse ki bu kullanıcının hesabından çekilen paralar kendisine iade edildi.


Aynı şekilde daha yakın bir zamanda da Ağustos ayı başında sözlükte benzer bir konuya daha şahit oldum. Bu sefer başka bir kullanıcı Akbank’ta bulunan hesabından bilgisi dışında işlemler yapıldığını paylaşmıştı. Sonraki paylaşımları çok daha vahimdi. Paylaşımlarında müşterisi olduğu bankanın yaşanan olaya karşı ilgisiz tutumunu anlatıyor ve mağdur olduğu halde bir de banka çalışanlarına karşı vermek zorunda kaldığı mücadeleyi aktarıyordu. Sonuç itibariyle bu olay da çözüldü ve mağdur tarafa hesabından bilgisi dışında çekilen tutar iade edildi.


Yazılanları okuduğumda hissettiğim tek şey endişeydi. Düşündüm, benim de başıma gelebilir ve bankalar bu konuya karşı ilgisiz yaklaşırlarsa ne yapabilirim, elimden ne gelirdi? Banka hesabımda tuttuğum, farazi konuşuyorum 10 bin lira param sabah hesabımda yok. Tamam, belki ben de Sözlük’te yaşadığım problemi anlatır ve bankanın sorunumu çözmesini beklerdim. Ama sadece şunu düşünüyorum, başına benzeri olaylar gelen iki kişi de Sözlük’te konu açabiliyor. Benim de buna imkânım var. Fakat benzeri problemleri yaşayan kaç kişi Sözlük’te konu açabilecek kadar şanslı? Bu kişilerin başına ne geliyor, bankalar benzer sorunlarda o kişilere de aynı şekilde mi yaklaşıyorlar yoksa itibarlarını korumak için sosyal medya platformlarında geniş kitlelere ulaştığı için mi yalnızca ‘bazı şanslı kimselere’ çözüm sunuyorlar? Cevabı muallak.


Yukarıda anlatmaya çalıştığım bu olaylar içinde bulunduğumuz yıl gerçekleşti. Yurtdışı ve ülkemizde ‘banka kartı kopyalama’ ve sonrasında dolandırıcılık mağduriyeti yaşayan on binlerce kişi olduğunu tahmin etmek güç değil. Bugün Türkiye’de başımıza gelebilecek benzeri bir olay, yurtdışı seyahatimizde herhangi bir ülkede de başımıza gelebilir. Bu nedenle banka hesap güvenliğimizi nasıl sağlarız ve hangi önemleri alabilirizi konuşalım istiyorum.


Banka kartlarımız nasıl kopyalanıyor


Birçok kaynaktan yaptığım araştırmalar banka kartlarının birkaç farklı yolla kopyalandığına işaret ediyor.


İlk yol dolandırıcılar için riskli ve fark edilmesi kolay olan ek cihaz yerleştirmeleriyle gerçekleşiyor. Dolandırıcılar bu yöntemde ATM’lerin kart girişi bölümüne kendilerine ait bir cihazı yerleştiriyorlar ve bizler kartımızı ATM’ye yerleştirdiğimizde kart bilgilerimiz kopyalanıyor. Uzmanlar bu yöntemin kolayca fark edilebileceğini söylüyor. Herhangi bir ATM’yi kullanmadan önce kartımızı yerleştirdiğimiz ya da para çektiğimiz bölümü kontrol etmemizi ve alışılmışın dışında parça, cihaz görmemiz halinde kartı ATM’ye yerleştirmememiz gerektiğini belirtiyorlar. Dolandırıcıların kullandığı bu yöntemin bankalar ve güvenlik uzmanları tarafından daha kısa sürede tespit edildiği de ayrıca belirtiliyor.


Dolandırıcıların kullandığı ikinci yolu ne yazık ki hiçbir şekilde tahmin etmemiz ve fark etmemiz mümkün değil. Güvenlik uzmanları dolandırıcıların sıklıkla kullanmaya başladığı bir diğer yöntemin ‘Skimmer’ adlı zararlı yazılım olduğunu belirtiyorlar. Bu yöntemle dolandırıcılar ATM’lere zararlı yazılımı yüklüyor ve ATM’lerde zaten mevcut olan kart okuyucu sistemi ve tuş takımına erişerek banka kartımıza dolayısıyla da hesap bilgilerimize ulaşabiliyorlar.


‘Skimmer’ yöntemini kullanan dolandırıcıların fark edilmemek için hesaplardaki ve ATM’deki tüm parayı çekmek yerine daha az miktarlarda işlem yaptıkları belirtiliyor. Böylece daha az şüphe uyandırarak kendilerine çok daha fazla şans veriyorlar.


Kart kopyalama dolandırıcılığından korunmak için ne yapabiliriz


Dolandırıcıların sıklıkla kullandığı ATM’lerin para çekme alınana parça veya kart giriş kısmına cihaz yerleştirmeleri durumunda dikkatli olmamız bu yöntemi alt etmemizi sağlıyor.


Zararlı yazılımların yüklendiği ATM’leri de fark etmemizin ne yazık ki imkanı yok. Ama bu yöntemden korunmak için alabileceğimiz bazı önlemler var.


Genellikle merkezlerden uzak ve ıssız alanlardaki ya da şüpheli görünen ATM’leri kullanmamak alınabilecek ilk önlemler arasında gösteriliyor. Hesap kontrolü yapmak, para çekme ve para yatırma işlemlerinde banka şubelerinin ATM’lerini kullanmanın daha güvenli olduğu çünkü banka şubelerindeki ATM’lerin banka yetkilileri tarafından sürekli kontrol altında olduğu belirtiliyor.


Bunun dışında bankanız sağlıyorsa SMS bilgilendirmesi talep etmelisiniz. Böylece yüksek tutarlı işlemler gerçekleştiğinde SMS’le haberdar olmamız ve anında duruma müdahale etmemiz kolaylaşacaktır.


Mobil uygulamalar ve internet sayesinde hesap ekstrenizi beklemeden istediğimiz her an kolayca takip edebiliyoruz. Banka hesap hareketlerimizi sürekli takip etmemiz de alabileceğiniz önlemler arasında.


Benzeri dolandırıcılık durumlarında önemli olan hızlı davranmaktır. Hesabınızda şüpheli işlemlerin olduğunu fark ettiğiniz anda bankanızla iletişime geçmeniz ve banka kartınızın kapatılmasını talep etmeniz gerekir.