Ekonomi
Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Dünya İhracat Rakamları
Dünya Tekstil ve Hazır Giyim İhracatı
Dünya Ticaret Örgütü 2018 yılında gerçekleşen tekstil ve hazır giyim ihracatına dair verileri açıkladı. Buna göre dünya genelinde hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ihracatı 546 milyar USD’ye ulaştı. Tekstil diğer ürünler ve ev tekstili ihracat toplamı 292 milyar USD olarak gerçekleşti.
Tekstil, hazır giyim ve ev tekstili dahil tüm ürünler baz alındığında dünya ihracat pazarı 837 milyar USD olarak gerçekleşti.
Tekstil, hazır giyim ve ev tekstili dahil tüm ürünler baz alındığında dünya ihracat pazarı 837 milyar USD olarak gerçekleşti.
Tekstil ihracatında başı çeken ülke Çin,
Toplam 28 üyesinin ihracat toplamına istinaden Avrupa Birliği ikinci sırada yer aldı.
Üçüncü sıradaki ülke ise Hindistan.
Çin, AB ve dünya tekstil ihracatının % 67’sini gerçekleştirdi.
Toplam 28 üyesinin ihracat toplamına istinaden Avrupa Birliği ikinci sırada yer aldı.
Üçüncü sıradaki ülke ise Hindistan.
Çin, AB ve dünya tekstil ihracatının % 67’sini gerçekleştirdi.
2018 verilerine göre Hazır giyim ihracatında ilk 2 sıra, tekstil sektöründeki gibi değişmiyor Çin ve Avrupa Birliği, onları takip eden ülke ise Bangladeş,
Çin, AB ve Bangladeş dünya hazır giyim ihracatının %66'sını gerçekleştiriyor.
Çin, AB ve Bangladeş dünya hazır giyim ihracatının %66'sını gerçekleştiriyor.
Tekstil ve Hazır Giyim ithalatı
Avrupa Birliği, ABD ve Çin , 2018'de en çok ithalat yapan ülkeler sıralamasında başı çekti. Dünya pazarının % 38’e yakın bir diliminin ilk üç ithalatçının pazarında gerçekleştiğini görüyoruz. Tekstil ithalat pazarının dikkat çeken yönü, ürün çeşitliliğinin talepten daha yüksek miktarda artmasıdır. Bu durum hazır giyim sektöründe artan çeşitlilikten doğan taleple ilgilidir.
Hazır giyim ihracat rakamları incelendiğinde, en büyük 3 ithalatçı, AB, ABD ve Japonya, bu noktada, tekstil sektörüne istinaden, hazır giyim sektöründe, nüfus büyüklüğü kadar satın alma gücününde belirleyici olduğunu görüyoruz.
Tekstil İhracatçısı Ülkeler
Çin, dünyanın en büyük tekstil üreticisi ve aynı zamanda en çok tekstil ve hazır giyim ihracatı yapan ülke. Çin, üretim hacmini arttıran rakiplerine rağmen tekstil üretim hacmini her yıl arttırmakta.Son 2 yıldır ABD cephesinde devam eden ticaret savaşları ve AB gibi topluluklar ve çeşitli ülkelerin üretim koşulları, değişen teknoloji ve farklı üretici ülkeleri sübvanse etmek yoluyla uygulayacağı kota ve sınırlandırmalar, Çin tekstil ve hazır giyim endüstrisi için tehdit unsurları.
Avrupa Birliği, dünya tekstil ve hazır giyim ihracatı pazarının %24’üne sahip. İtalya, Almanya, İspanya, Fransa ve Hollanda tekstil ve hazır giyim ihracatında başı çeken ülkeler. Avrupa Birliği genelinde 170 bin civarında tekstil ve giyim üreticisi bulunmakta.. Bu firmaların %70'i hazır giyim, %30'u tekstil sektöründe faaliyet göstermekte.
Avrupa birliği, gelir düzeyi yüksek ülkeler ve alım gücü yüksek insanlara ev sahipliği yapıyor. Eski kıtada diğer yandan modanın doğduğu yer. Kısaca AB hem ihracat hem ithalat kapasitesi ile çok büyük bir Pazar.
Çin:
Çin'in 266 milyar USD ile dünyanın en büyük tekstil ve hazır giyim ihracatçısı. Çin, yüksek nüfusa paralel ucuz işgücünün yanı sıra, tekstil ve hazır giyim sektöründe, modern tekstil makineleri kullanan bir ülke. Çin tekstil endüstrisi, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri.
2018 yılında gerçekleşen Çin menşeli tekstil ihracatı, küresel pazarın 3/1 ‘ini kapsıyor. Çin tekstil ve hazır giyim sektörü, büyük ölçekli hammadde alımının yarattığı düşük satın alma maliyetlerine sahip. Çin 2017 yılında 80 milyar USD değerinde kumaş imal etmiş.Ucuz iş gücü ve düşük nakliye maliyetleri sebebiyle ihracatta avantajlı konumunu sürdürürken, gelir düzeyi artmakta olan büyük nüfusu sebebiyle gün geçtikçe talep artışı yaşanan bir iç pazara da sahip.
Almanya:
Almanya köklü markalar ve uzun yıllara dayanan üretim geçmişine sahip bir tekstil ve hazır giyim endüstrisine sahip. Alman üreticiler inovasyon ve kalite ile ön planda. Almanya, 40 milyar USD’ye yakın ihracat kapasitesi ile örme konfeksiyon kumaşı, suni elyaf, sentetik iplik ve tekstil makinesi gibi ürün gruplarında en çok ihracat yapan ülkelerden biri.
Bangladeş:
Bangladeş, tekstil ve özellikle hazır giyim sektörünün parlayan yıldızı.Bangladeş hali hazırda, entegre tekstil üretim tesisleri ve ileri teknoloji kullanan pek çok dünya markası için üretim yapmakta. Teknoloji ve ucuz işgücü bir araya gelince, ülke ciddi bir fiyatlandırma gücüne erişiyor. Bangladeş, tekstil ve hazır giyim ihracat rakamı 38 milyar USD’yi aştı. Ülkenin 1 milyar USD ihracat sınırını geçen 4 temel ürünü, tekstil, hazır giyim ve aksesuarı ürünlerden oluşmakta. Bangladeş, son 5 yılda, pek çok küresel markanın tedarik zincirlerine dahil oldu.
Vietnam:
Vietnam Tekstil ve hazır giyim sektörü 38 milyar USD’ye yakın ihracat kapasitesi ile, rekabeti Bangladeş'in hemen ardından geliyor. Ülke ayrıca 16 milyar USD ‘yi aşan ayakkabı ihracatı ile ekonomisini zenginleştiriyor. Vietnam binlerce dünya markasına üretim yağan modern tekstil üretim tesislerine sahip, sahip olduğu ucuz işgücü ve yıllar içinde kazandığı üretim tecrübesi diğer avantajları.
Hindistan:
Hindistan, Çin’in ardından dünyanın en büyük pamuk üreticisi. Üretimini önemli oranda, tekstil ve hazır giyim ürünleri imalatında kullanıyor. Hindistan yıllık 6,21 milyon mt pamuk üretimi ile dünyanın en büyük üreticilerin biri. Üretimin önemli bölümü iç pazara yönelik küçük tezgahlarda yapılıyor. İhracat ise ağırlıklı olarak fabrikasyon. 37 milyar USD’lik ihracat payı ile Hindistan, dünya sıralamasında 5. Sırada ki Bangladeş ve Vietnam ile arasındaki fark sadece 1-2 milyar civarında.
İtalya:
Modanın kalbi İtalya, hazır giyim sektöründe pek çok dünya markasına sahiptir. Diğer yandan, İtalyanın en çok ihracat yaptığı ürünler incelendiğinde, hazır giyim ürünleri ihracatının 10. Sırada yer aldığı, tekstil ürünleri ihracatının daha alt sıralarda yer aldığı görülüyor. İtalyan markaları dünyanın dört bir yanında fason üretim yöntemleri ile, ülke ihracat rakamlarına yansımasa da ticaret yapmakta. İtalya’nın tekstil ve hazır giyim endüstrisi ihracat rakamı 36 milyar USD.
Ülkede üretimde kullanılmak üzere yeni teknolojiler ve e-tekstil yatırımları yaygınlaşmakta. İtalyan üreticiler, klasik çizgilerini korurken, modaya yön verecek yenilikçi ürünlerle satış yelpazelerini genişletmekteler.
Türkiye:
Türkiye önemli tekstil ihracatçısı ülkelerden biri. Türkiye, dünya tekstil ve hazır giyim pazarında %3,5'lik bir paya sahip, dünyanın yedinci büyük hazır giyim ihracatçısı. Türkiye aynı zamanda dünyanın 7. Büyük pamuk üreticisi.
Türkiye, gümrük birliği çerçevesinde, AB ülkelerine gümrük vergilerinden muaf ihracat yapabilmekte. Özellikle hazır giyim sektörü, alım gücü yüksek Avrupa ülkelerini dünyanın en büyük pazarı haline getirdi. Bu noktada Türkiye, coğrafi yakınlığı ve güçlü lojistik sektörünü de kullanarak, Avrupa’ya yapılan ihracatı hızla arttırabilecek bir potansiyele sahip.
Hazır giyim sektöründe, en çok ihracat yapan ülkeler sıralamasının ilk sıralarında yer alan, Bangladeş, Vietnam gibi ülkeler aslında birer fason üretim üssü, dolayısıyla markalı ürünlerden doğan katma değer bu ülkelere sadece işçilik ücreti şeklinde düşük bir oranda yansıyor. Türkiye, özellikle AB pazarına hitap eden markaları ile hazır giyim ihracatındaki katma değeri arttırarak, ihracat payını ikiye katlayabilecek bir potansiyele sahip.
Türk tekstil ve hazır giyim sektörü son 20 yılda,,gelenekselleşmiş üretim atölyelerinden sıyrılarak yüksek kalitede üretim yapan tesislere kavuştu. Geniş ürün yelpazesi, nitelikli ve ucuz iş gücü ve AB ve Ortadoğu pazarına yakınlığı ile öne çıkıyor. Türkiye 2018 yılında, sadece hazır giyim sektöründe 17 milyar USD ihracat gerçekleştirdi, tekstil ürünleri dahil edildiğinde toplam ihracat 28 milyar USD olarak gerçekleşti.
ABD
ABD, çeyrek asırda, pek çok önemli tekstil ve hazır giyim markasının, üretim tesislerini uzak doğuya kaydırması ile ihracat gücünü kısmen kaybetti. Yine de ABD, pek çok ürün grubunda dünya markalarına sahip. 27 milyar USD ihracat hacmi ile en büyük 10 ihracatçı ülke arasında. ABD tekstil sektöründe ön plana çıkan ürünler; dokumasız ürünler, endüstriyel Kumaşlar, medikal Tekstil ürünleri ve koruyucu özel giysilerdir.
Anahtar kelimeler:
Tekstil ihracatı, hazır giyim ihracatı, konfeksiyon ihracatı, ev tekstili ihracatı, kumaş ihracatı, iplik ihracatı, filament ihracatı, elyaf ihracatı, örme giyim ihracatı, Çin tekstil ürünleri, Çin tekstil ihracat, Çin tekstil ithalat, Türkiye tekstil ihracat, Türkiye tekstil ithalat, Türkiye tekstil ihracat rakamları, Türkiye hazır giyim ihracat rakamları, Türkiye konfeksiyon ihracat.
Anahtar kelimeler:
Tekstil ihracatı, hazır giyim ihracatı, konfeksiyon ihracatı, ev tekstili ihracatı, kumaş ihracatı, iplik ihracatı, filament ihracatı, elyaf ihracatı, örme giyim ihracatı, Çin tekstil ürünleri, Çin tekstil ihracat, Çin tekstil ithalat, Türkiye tekstil ihracat, Türkiye tekstil ithalat, Türkiye tekstil ihracat rakamları, Türkiye hazır giyim ihracat rakamları, Türkiye konfeksiyon ihracat.