Sıfır Faizli Tarım ve Hayvancılık Kredileri (GÜNCEL)

Sıfır Faizli Tarım ve Hayvancılık Kredileri (GÜNCEL)

Tarım ve Orman Bakanımız köyde üretim ile uğraşan çiftçilerimize düşük faizli kredi verileceği müjdesini verdi. Her yıl açıklanan faizsiz tarım ve hayvancılık kredisi bu yılda verilmeye devam ediyor. Sıfır Faizli Tarım ve Hayvancılık Kredi tebliğinin 3 Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanarak açıklandı. Esnaflarımızdan sonra çiftçilerimizin de yüzü gülecek. Çiftçilerin Tarım Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçlarının yeniden yapılandırılması ve Re-finansman imkanı sağlanmasından sonra çiftçiye verilecek bu destek ile tarım ve hayvancılık sektörüne büyük katkı sağlanacak.

    Sıfır Faizli Hayvan Kredisi Verilecek Sektörler

    • Su ürünleri yetiştiriciliği,
    • Damızlık düve yetiştiriciliği,
    • Küçükbaş koyun ve keçi yetiştiriciliği,
    • Etçi sığır ve kombine sığır yetiştiriciliği,
    • Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği,
    • Damlama sulama ve modern basınçlı sulama,
    • Fidan fide, sertifikalı tohum üretimi,
    • Örtü altı tarım ve sera modernizasyonu,
    • Diğer tarımsal faaliyetlerde %25 ve %75 arasında faiz indirimi uygulanacaktır.
    • Damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde destek 5 milyon lira arttırıldı.

    Traktör Alımına Faizsiz Destek Verilecek mi?

    Tarım ve Orman Bakanımız çiftçiye traktör alımı içinde 250 bin liraya kadar destek verileceğini açıkladı. Sayın Bakan traktör alımlarının faizsiz kredi programında ayrı bir başlık altında açıklanacağını ifade etti. TKDK tarafından uygulanan IPARD ve IPARD2 projelerinden bu yana henüz çiftçimize sıfır faizli traktör kredisi uygulaması yapılmamıştı. Traktör almak isteyen çiftçilerimiz, Ziraat Bankasınca verilmekte olan sıfır ve ikinci el traktör kredisine başvurmakta idi. Geçtiğimiz yılda da IPARD çağrı ilanlarında daha önce ki yıllarda olduğu gibi yüzde oranı ile hibe sağlanmadı. Devlet halen tarımı desteklemek için düşük faiz oranları ile kredi veriyor. 

    Üst Limitler Belirlendi

    Sayın Bakan Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesi dahilinde her yıl çiftçilerimize ödenen kredi ve desteklerin üst limitlerinin arttırıldığını anlattı. Geçtiğimiz yıl damızlık etçi sığır ve kombine sığır için 7,5 milyon liradan 12,5 milyon liraya arttırıldığını, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 35 ana başlık altında birçok tarım ve hayvancılık sektörüne destek verileceğini, bu uygulama ile çiftçilerimizin ve üreticimizin gelir seviyesinin yükselmesinin amaçlandığı anlatıldı.

    Geçtiğimiz yıl yeni bir uygulama ile de soğuk hava deposu yatırımı yapacak üreticiler için soğuk hava deposu kurulumunun çiftçiye faizsiz kredi programına dahil edildiği açıklandı. Arıcılık, Küçükbaş hayvancılık sektörü,  Süs bitkisi üretimi, Büyükbaş hayvancılık, Su ürünleri yetiştiriciliği,  Organik tarım uygulamaları, Hayvan Kredisi, Damızlık düve yetiştiriciliği, Su ürünleri avcılığı, Arazi alımları, Kanatlı sektörü damızlık kanatlı yetiştiriciliği, Hindi yetiştiriciliği, Lisanslı depoculuk yatırımları, Çok yıllık yem bitkisi üretimi sektörlerine sıfır faizli ve düşük faizli tarımsal kredi ödemesi yapılacak. Stratejik bitkisel üretim konularında verilen faizsiz kredi ve desteklere tıbbi ve aromatik bitkilerden olan defne, kekik, suman, jojoba, biberiye, fesleğen, adaçayı, ıhlamur, sığla yağı, safran, keçi boynuzunun da ilave edildiği anlatıldı.

    Paraya ihtiyacı olan vatandaşlar bankalara başvurduklarında şuan itibariyle en az %1 oranında faiz ödemektedirler. Esnaflar kefalet kooperatifine, çiftçiler tarım kooperatiflerine başvurduklarında ise, talep edilen kredilerin faizleri en yüksek yıllık %6 oranındadır. Faizsiz hayvan kredisi verilmese de, aylık %0,5 faizli bir kredi piyasa koşullarında ki ihtiyaç kredilerini ikiye katlamaktadır. Üstelik dosya masrafı, sigorta vb. saçma sapan giderlerin bir kısmı çiftçi veya esnaftan alınmaz.

    Çiftçi Faizsiz Tarım Kredisi İstiyorum


    Gerçekten tarımla ilgilenecek çiftçilere canımız feda ancak, yapılan başvuruların ve gelen yorumların bir kısmında, köye dönmek isteyen kişiler kendilerine geri ödemesiz 100 bin lira hibe verilsin ve buda yetmeyerek 100 bin lira da faizsiz hayvan kredisi verilsin, sonra bu parayla 50 koyun alıp kayıplara karışayım derdinde olanlar var. 10 bin lira sermayesi olup, bu parayla sığır yetiştiriciliğine girmek isteyenler var. Devletin verdiği destekler, hibeler veya teşviklerin hepsi bizim cebimizden çıkıyor.  Devlet köyünde hayvancılık yaparak tarıma destek çıkana her türlü katkıyı versin itirazımız yok. Ancak hiçbir işten anlamadan devleti dolandırmaya kalkan ve bunun adına tarıma destek yok diyenlere de iyi bir denetleme sistemi getirilmesini taktirle karşılıyoruz.



    Türkiye’de Sıfır Faizli Krediler Hangileridir?

    • Konut alacaklara katılım bankalarınca verilir faizsiz ancak kar paylı finansman,
    • Kosgeb’in esnafa verdiği 100 bin lira girişimci kredileri,
    • KOSGEB tarafından 14 farklı proje programında esnafa verilen sıfır faizli kobi kredileri,
    • Kaymakamlıkların bayan girişimcilere verdiği 15 bin lira işyeri kredisi,
    • Tarım kredi ve Esnaf kefaletin (KAMPANYALAR DAHİLİNDE) dönem dönem verdiği faizsiz destekler,
    • Halk Bankasının 3 farklı kolda esnafa verdiği işletme desteği faizsizdir.
    • Resmi gazete’de yayınlanan tarım ve hayvancılığa faiz indirim desteği sayesinde Ziraat Bankası programa uyan çiftçilere faizsiz kredi vermektedir.