Kredi Kartı Ödemeleri Gecikince Yaşanabilecek 5 Sorun
Kredi kartı taksitleri ya da ödemelerinizin gecikmesi gibi durumlarda başınıza gelebilecek 5 sorunu sizler için listeledik. Bu liste bu ve benzeri zamanlarda büyük problem çıkartabilmektedir. Kredi kartı borçlarının zamanında ödenmesi bankalarla gelecekte olumsuz sorunlar yaşamanızın önüne geçecektir.
Kart ödemelerinizin yapılmaması sonrasında karşılaşabileceğiniz 5 büyük soruna bakalım.
1. Asgari Tutarı Ödemezseniz
Kredi kartlarının asgari borçlarını ödeyen müşteriler kuşkusuz ki bankaların en sevdiği müşteri tipleridir. Çünkü bankalar, yalnızca asgari yani minimum ödeme tutarını ödeyen müşterilerinden faiz almaya devam edebilmektedirler. Haliyle bankalar bu şekilde kâr yapabiliyorlar. Fakat, faiz ödeyen taraf siz olduğunuz için her zaman kredi kartı borcunuzun tamamını ödemenizi tavsiye ederiz.
Asgari ödemeler size faiz dışında herhangi bir sorun yaratmaz. Yani, kredi kartı borçlarınızın asgari tutarını öderseniz sadece ana borcunuz üzerinden faiz ödemek durumda kalırsınız. Asgari borcunuzu ödemediğiniz takdir de ana borç üzerinden daha çok faiz ödeyeceğinizden dolayı borcunuz katlanacaktır. Eğer, borç tutarınız fazlaysa tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde faizlerle birlikte artış gösterecektir. Bu riski göze almayın.
Şunu da eklemek gerekir; asgari ödeme tutarları kredi kartı limitlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Borcunuzun asgari ödeme tutarının ne kadar olduğundan emin olmak için kart ekstrenizi kontrol edebilirsiniz. Kart borcunuzu 3 dönem ve üzerinde üst üste ödemediğiniz takdirde kartınızın kullanıma kapatılabileceğini de hatırlatalım.
2. Toplam Kart Borcunu Ödemezseniz
Minimum (asgari) kart borcunuzu ödemediğiniz ya da borcunuzun tamamını ödemediğiniz takdirde ana borç üzerinden yüksek bir faiz tutarının size borç olarak yansıtılacağını bir üst maddede belirtmiştik. Bunun yanı sıra durumun bu şekilde devam etmesi halinde banka size uyarı mektubu gönderecektir. Bu mektupta borcunuzun gecikme durumu ve ödemeniz gereken tutar konusunda detaylı bir bilgilendirme yapacaklardır.
Bankadan böyle bir uyarı geldikten sonra aylık işleyen faiz oranları artık günlük olarak işlemeye başlayacaktır. Aynı şekilde kartınız kullanıma kapanmamışsa, kullanıma kapanacak ve nakit avans gibi işlemler gerçekleştirmeniz engellenecektir.
Bu raddeye gelmeden önce ihtiyaç kredisi alıp, borcunuzu kapatmanızı öneriyoruz. Çünkü, yukarıda bahsettiğimiz aşamaya geldiğiniz takdirde bankalar size kredi vermeyecektir. Erkenden önlem almanız, kayıpların önüne geçecektir.
3. Kredi Notunuz Düşer
Kredi notu günümüzde bankaların sizi tanıması açısından önemlidir. Geçmişte ya da şimdi yaşayabileceğiniz borçlanma sorunu yüzünden, ileri de yeni bir iş kurmak gibi durumlarda bankalardan kredi alamayabilirsiniz.
Üst madde belirttiğimiz gibi kredi kartı borcunuzun ödenmemesi durumunda size bankadan bir uyarı mektubu gönderilecek ve bu durumunuz Kredi Kayıt Bürosu (KKB)‘na bildirilecektir. Bu durumunuz, KKB’ye üye tüm bankalar tarafından görüleceği için bankalara yapacağınız kredi, kredi kartı, avans gibi tüm başvurularınız büyük ihtimalle red alacaktır.
4. Kanuni Takip Başlar
Önce 30 ve sırasıyla 60 gün gecikme statüsüne giren durumunuz 90’ıncı güne geldiği anda bankanız kanuni takip başlatabilme hakkına sahip olacaktır. Genelde bu tarihlerde yani uyarı mektubunun gönderilmesini takiben 3 ayın sonlarına doğru bankanız size iadeli taahhütlü olarak ihtar belgesi göndermeye başlar ve borcunuzun tamamını 15 gün içerisinde ödemenizi talep eder.
Genelde bankalar 60 ya da 90 gün aralığında müşterilerin borçlarını taksitlendirme taleplerine olumlu cevaplar verebilir. Bu aşamada sizlerde borcunuzun taksitlendirilmesi talep edebilirsiniz. Taksit planları düzenli olarak ödenmediği ya da taksitlendirme işleminin yapılmadığı durumlarda banka yasal takip sürecini başlatır.
5. Avukat Süreci Başlar
İlk dört başlıkta anlatılan olumsuzlukların yaşanması durumunda bankalar, borcunuzu tahsil edebilmek adına dosyanızı avukatlarına gönderirler. Avukatlar ise icra gibi yollarla borcunuzu ve borcunuza işleyen faizleri tahsil ederler. Ayrıca, çoğu durumda borçlu avukat vekalet ücretlerini de ödemek zorunda bırakılır.
Bu durumları yaşamadan önce kredi kartı borcunuzu ciddiye almanızı ve birinci başlıkta belirttiğimiz gibi asgari ödeme tutarlarını ödemenizi ve borcunuzun tamamını ödeyene kadar harcamalarınızda dikkatli davranmanızı tavsiye ederiz. Takibe düşmeden önce ihtiyaç kredileri yoluyla borcunuzu kapatmanız da bir alternatif olacaktır. Kredi Kartı Borcundan Kurtulmak İsteyenlere 3 Tavsiye adlı yazımız ilginizi çekebilir, bu yazıyı da okumanızı öneriyoruz.