Konut Kredisi ve İpotek Fekki Kaldırma Süreci

Konut Kredisi ve İpotek Fekki Kaldırma Süreci

Konut alımı için bankalardan çekilen kredilerin geri ödemesi tamamlandığında ipoteğin fek (kaldırılması) edilmesi gerekmektedir. Son yıllarda BDDK ve bankalar arasında bir uzlaşma sürecine gidilmiş ve kredi kullananlardan alınan bu ipotek fekki ücretinin kaldırılması konusunda tartışmalar vuku bulmuştu.


Henüz bu konuda net bir çıkarım yapılamasa da bazı bankaların halen ipotek fek ücreti aldığı söylebiliriz.


İpotek Fekki Nedir?


İpotek fekki hakkında yukarıda kısaca bir açıklama yapmıştık fakat biraz daha detaylı bir şekilde ipotek fekki ne anlama geliyorsa anlatalım. Bir taşınmaz, emlak almak için bankalara kredi başvurusu yapar ve krediniz olumlu sonuçlanırsa kredinizi almış olur, taksitlerinizi ödemeye başlarsanız. Fakat taksitlerinizi ödediğiniz zaman borcunuz görünürde bitmiş olsada bankaların talep ettikleri ücret aslında bitmiyor.


Bu masraf kalemlerinden biride ipotek fekki olarak karşımıza çıkıyor. Kredi geri ödemeleriniz bittiğinde ipoteğinizi kaldırmanız gereklmektedir. İpoteğinizin kaldırılma işlemine ipotek fekki adı verilmektedir.


Konut Kredisi İpotek Kaldırma Nasıl Yapılır?


İpotek fekkinin ne olduğuna dair bir üst paragrafta açıklamada bulundun. Şimdi konut kredisi ve ipotek kaldırma konusundan bahsedelim. Geri ödemelerinizi tamamladığınızda ipotek fek yazısı hazırlayıp, konutuzun bulunduğu tapu dairesine gidip ipoteği bu şekilde sonlandırmanız gerekmektedir.


İpotek kaldırma işlemleri tapu daireleri aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu işlem sürecini biraz daha açıklayacak olursak, konut kredisi kullandığınız bankadan ipotek fek yazısı alacaksınız, bu yazıyı aldıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek ipoteğinizi kaldırmış olacaksınız.


İpotek Fek Ücreti ve  İpotek Fek Yazısı Ücreti


İpotek fek ücretlerinin ödenip, ödenmeyeceği konusunda henüz net bir karara varılmamıştır fakat bankalar sizden ipotek fek yani ipotek kaldırma ücreti talep edebilirler. İpotek fek ücreti kanunen ödenmemesi gereken bir ücrettir. Bankanız sizden bu ücreti talep ederse, bankanıza bunun kanuna aykırı olduğunu belirtmeniz gerekmedir.


Aslına bakarsanız, konut kredisi aldığınız bankada imzaladığınız sözleşme içersinde ipotek fek ücreti ödemeniz gerektiği yazıryorsa bu ücreti ödeme sıkıntısına düşebilirsiniz lakin sözleşme içersinde bu ücret yer almıyorsa zaten ipotek fek ücreti ödemek zorunda kalmazsanız. Daha sonra alacağınız konut kredilerinde de sözleşme içerisinde böyle bir madde yer alıyorsa bunun kaldırılmasını talep etmeniz lehinize olacaktır.


İpotek fek yazısına gelirsek, bu ücret bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Fakat genellikle ipotek fek yazısı ücreti bankalar tarafından talep edilmektedir.