İş Kuracak Kadınlara 2021 Devlet Destekleri
İş kurmak isteyen kadın Kosgeb tarafından 2021 yılında da farklı sektörlere destek veriliyor. Bu yazımızda sizler için Kosgeb desteklerinden, yeni iş kuranlara verilen devlet desteklerinden, verilen 300 bin TL kredi faiz desteğinin şartlarından ve Kosgeb kira desteğinden bahsedeceğiz. İş kuranlara verilen destekler ile alakalı tüm detaylar içeriğimiz de..
Kosgeb Tarafından Sağlanan Destekler
Kosgeb yeni iş kuracak olanlara çeşitli projeler ile destek sağlamaktadır. Yeni girişimciler için daha evvelden Girişimcilik Destek Programı kapsamında 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi desteği sağlanıyordu. Ancak bu desteğe başvurular son bulmuştur. Kosgeb artık Girişimcilik Destek Programı yerine Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile destekler vermeye devam etmektedir.
Artık; Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında verdiği destekleri Geleneksel Girişimciler ve İleri Girişimciler olarak iki farklı gruba ayırmıştır.
Kosgeb tarafından sağlanan diğer destekler ise şu şekildedir;
Destekler | Destek İçerikleri ve Tutarları |
Girişimcilik Destekleri |
|
Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri |
|
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri |
|
KOBİ Finansman Destekleri |
|
Laboratuvar Hizmetleri |
|
Kosgeb tarafından iş kuracak olanlara ve işyerini kurmuş ancak geliştirmek isteyen işletmecilere verilen destekler bu şekildedir. Verilen destekler kapsamında desteklenen projelere ve destek unsurlarına KOSGEB sayfasından ulaşabilirsiniz.
Yeni İş Kuran Kadınlara 300 bin TL Devlet Desteği Veriliyor!
Yeni iş kurmak için en gerekli olan şey sermayedir. Sermayeniz yok ise hayaller maalesef ki çöp.. İş kurmak isteyen ancak sermaye yetersizliğinden dolayı hayalleri askıda kalan vatandaşlara Kosgeb tarafından pek çok destek sağlanmaktadır. Bu desteklerden bir tanesi de yeni iş kuran kadınlara 300 bin TL’ye kadar destek sağlanmaktadır. Destekten faydalanacak olan kişilerin bazı koşulları sağlamaları gereklidir. Bunun yanı sıra Kosgeb tarafından ücretsiz olarak verilen kursa katılıp eğitimini tamamladıktan sonra sertifika alması gereklidir.
27354 sayılı Kosgeb KOBİ Kredi Faiz Yönetmeliği‘nde belirtildiğince 2021 senesinde 300 bin TL miktarında faizsiz kredi verilecektir. Yayımlanan yönetmelik, ülkemizin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını gidermek ve Kobi’lerin verimini arttırmak amacı ile hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra rekabet düzeyini üstlere çıkarmak, sanayideki entegrasyon faaliyetlerini ekonomik gelişmelere göre yenilik katmak hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda sermayesi olmayan kişilere destek vermek için hibe ve faizsiz krediler verilmesine karar kılınmıştır. Hazırlanan protokole göre Kosgeb ile anlaşmalı olan bankalar, girişimcilere ve işletme sahiplerine TL cinsinden veya döviz cinsinden faiz desteği sağlayabilir veya kredi kullandırabilir. Sağlanacak olan kredilerin üst limitleri ve detaylar Kosgeb İcra Komitesi tarafından belirlenmektedir.
İşletme sahiplerinin verilen destekten faydalanması için yasaklı olmamaları gerekmektedir. Bakanlar Kurulu tarafından verilen karar ile kredilerin vadesi 48 ay ile sınırlandırılmıştır. Kosgeb kredi faiz desteği ile birlikte işletme sahiplerinin ve girişimcilerin gereksinim duydukları tutarları belirleyecek ve buna göre kredi programı hazırlayacaktır. Bir sonraki işlemde ise bankalar ile yapılacak olan protokoller ile kredi detayları incelenecek ve imzalar atılacaktır.Kredi miktarlarının bir kısmı veya tamamı kurum tarafından karşılanacak olup vergi, dosya masrafı gibi ek giderler işletme tarafınca ödenecektir. Kredinin vadesi 48 ay ile sınırlı olup, maksimum limit ise 300 bin TL olmaktadır.
Kosgeb tarafından verilen desteklerden faydalanan işletmelerin yasaklı olduğu veya belirlenen koşullara uymadığı belirlenir ise sağlanan desteğin iptali gerçekleşecek olup daha sonra yeni destek için başvurular ise durum kesinleşinceye kadar kabul görmeyecektir. Kosgeb tarafınca alınacak olan faiz ödemeleri yasal faizleri ile birlikte girişimci ve işletme sahiplerinden tahsis edilecektir. İş kuracak olan kadınlara devlet desteği de verilmektedir. Desteklere başvurarak kendi işletmenizi kurabilirsiniz.
300 bin TL Desteğe Başvuru İçin İzlenmesi Gereken Yollar
- İşletmelerin destekten faydalanmaları için başvurular kurum ile protokol imzalayan bankanın yazılım sistemleri aracılığı ile yapılmaktadır.
- Anlaşmalı olan banka, KOBİ’lerin kredi kullanımına ilişkin taleplerini kurumun hizmet verdiği merkeze dijital ortamdan iletilir. Ön onay alınması için buna gereksinim duyulmaktadır.
- Bu iş için hizmet veren merkezinden ön onay verilmesinin ardından banka tarafından gerekli değerlendirmeler yapılacaktır. Değerlendirme süreci boyunca işletme sahibinin kredi kullanabilmesi için sicil durumu takip edilecektir.
- Başvuru yapan işletmelerden kredi başvurusu kabul edilenleri Temerküz şubeye gönderilir.
- Genel Müdürlüğün başvurusunu onayladığı işletmelerin bilgileri faks aracılığı ile kesin onay için gönderilir.
- Bankaların kuruma gönderdiği isimlerin kredi başvurularına 5 iş günü içerisinde dijital ortamda onay verilecektir. Eğer herhangi bir eksiklik durumu söz konusu olur ise bu eksikliklerin ortadan kaldırılması talep edilir.
- Son olarak ise belirlenen zaman dilimi içerisinde kredi vermek için gerekli süreç başlayacaktır.
Kosgeb 300 Bin TL Destek Şartları
Kosgeb tarafından verilen desteklerden yararlanmak için tabii ki ilk olarak bir KOBİ olmak gereklidir. Yani işletmenin bir KOBİ sayılması gereklidir. İşletmenizin Kobi tanımına uyum sağlayıp sağlamadığını Kosgeb resmi web sitesinde bulunan Kobi miyim? isimli testten öğrenebilirsiniz. Kobi’lerin destekten faydalanması için;
- Mikro İşletmelerin; Bünyesinde çalıştırdığı kişilerin 10 taneden az olması gereklidir. Ayrıca senelik satışlarının 3.000.000 TL’yi geçmiyor olması gereklidir.
- Küçük İşletmelerin; Bünyesinde çalışan kişilerin 50 taneden az olması gereklidir. Ayrıca senelik net satıştan elde edilen kazancın 25 .000.000 TL’yi geçmiyor olması da şartlar arasındadır.
- Orta Büyüklükteki İşletmelerin; Çalışan kişilerin sayısının 250 taneden az olması gerekli olup senelik satıştan elde edilen kazancın 125.000.000 TL‘den az olması gereklidir.
Belirttiğimiz maddeler Kobi tanımları olmaktadır. İşletmenizin Kobi niteliği taşıması için belirlenmiş olan tanımlara uymaları gereklidir. İşletmenin Kobi olmasının yanı sıra;
- Kurum tarafından ön onay alınması,
- Belirlenmiş olan protokol koşullarına uygun olunması,
- Başvuru için belirlenen zaman dilimlerini geçirmemek,
- Yasaklı bir işletme olunmaması,
- Anlaşmalı olan bankanın, yapılan kredi başvurusunu kabul etmiş olması koşulları aranmaktadır.
Kosgeb Kira Desteği Veriyor mu?
Kosgeb tarafından girişimcilere verilecek olan destekleri ve destek tutarlarını yukarıdaki tabloda belirtmiştik. Kira desteği maalesef ki her destek için verilmiyor. Kira desteği verilen Kosgeb programları şu şekildedir;
- Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı‘nda kira desteği olarak=> Teknopark içine 30 bin TL., Teknopark dışında ise 24 bin TL. destek sağlanmak olup destek oranı %75 olarak belirlenmiştir.
- Endüstriyel Uygulama Destek Programı’nda kira desteği olarak=> 18 bin TL.’ye kadar %75 oranında destek sağlanmaktadır.
Kosgeb tarafından kadınlara 300 bin lira destek sağlanıyor. Destekten faydalanmak için Kosgeb kurumlarına başvuru yaparak destekler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.