İş Bankası’ndan Kartsız Para Yatırma ve Çekme İşlemleri
Bugün, İş Bankası‘nda bulunan vadesiz hesabımdan para çekmem gerekti. Banka kartım ve mevduat hesabımın bağlı olduğu kredi kartım yanımda olmadığı için ‘Kartsız Para Çekme’ işlemlerini araştırdım. Deneyimlediğim kadarıyla İş Bankası kartsız işlemler konusunda teknolojiyi en iyi kullanan bankalardan biri olmuş.
Şöyle ki, kartsız para çekebileceğim birçok yöntem bulunuyordu. Bunlar QR Kodla Para Çekme, Biyokimlik’le Para Çekme, Cep Anahtar’la Para Çekme, İ-Anahtar’la Para Çekme ve Mobil İmza‘yla Para Çekme seçenekleriydi. QR kod işlemleri hala kafamı karıştırdığı için bu yöntemi eledim. Bankada biyokimlik bilgilerim tanımlı olmadığı için bu yöntemi de eledim, İ-Anahtar ve Mobil İmza aktivasyonu yapmadığım için bunu da eleyerek son olarak Cep Anahtar’la Para Çekme’yi seçtim.
Zaten hali hazırda İş Bankası Mobil Uygulama hizmetini kullandığım için Cep Anahtar işlemlerini de kolayca yapabiliyordum. Ben kartsız para çekme işlemi gerçekleştirdim fakat sizlere kartsız para yatırma işlemini de tek tek anlatacağım.
QR kod ile 3 Adımda Kartsız Para Çekme İşlemleri
İşlem sırasını izleyerek, üç basit adımda QR kod özelliğiyle kartsız para çekebilirsiniz.
1 – Cep telefonunuzdan İşCep uygulamasına giriş yapın ve menüden “Para Çekme” seçeneğine tıklayın.
2 – Açılan sayfadan para çekmek istediğiniz hesabı seçerek, çekmek istediğiniz tutar girişini yapın ve “Devam” butonuna tıklayın.
3 – Bankamatik önünden işlem yapıyorsanız aşağıda gösterildiği gibi son olarak ATM klavyesinden 9 tuşuna basın. 9 tuşuna bastığınızda ATM ekranında QR kod çıkacak, cep telefonunuzla ilgili alanı okuttuğunuzda para çekme işleminiz de tamamlanmış olacak.
Cep Anahtar ile Kartsız Para Çekme İşlemi
Öncelikle ATM’de bulunan ‘Kartsız İşlemler’ alanına giriş yapıyoruz. Daha sonra sağ alt köşede bulunan ‘Para Çekme’ alt menüsüne girerek, ‘Cep Anahtarla Para Çekme’ seçeneğini seçiyoruz. Bu seçeneği seçtiğimiz zaman bizden Cep Anahtar kodu isteniyor. Cep Anahtar kodumuzu İş Bankası’nın mobil uygulamasından alıyoruz. ATM’ye bu kodu yazdığımızda ise bizden çekmek istediğimiz para tutarını girmemiz isteniyor. Sonrasında ise para çekme işlemini tamamlamış oluyoruz. Oldukça kolay bir işlem olduğundan deyimlerken zorlanacağınızı düşünmüyorum.
Kartsız Para Yatırma İşlemi
Para yatırmak için yine ‘Kartsız İşlemler’ alanına giriş yapıyoruz. Daha sonra karşımıza gelen seçeneklerden ‘Para Yatırma’ butonuna basıyoruz ve karşımıza ‘Müşteri Numaramla’ ve ‘T.C. Kimlik Numaramla’ gibi iki seçenek çıkıyor.
Burada seçim size kalmış, isterseniz müşteri numaranızla isterseniz de T.C. kimlik numaranızla para yatırabilirsiniz. Ben hesabı olmayanlar için T.C. kimlik numarasıyla yatırmadan bahsedeyim, bu seçeneği seçtiğimizi varsayarak devam ediyorum.
Çıkan sayfaya 11 haneli T.C. vatandaşlık numaranızı yazıyorsunuz, daha sonra ‘Giriş’ tuşuna bastığınızda telefon numaranızı isteyen bir sayfa çıkacak, bu sayfaya kendi telefon numaranızı yazıyorsunuz. Bu işlemi tamamladığınızda sizden para yatırmak istediğiniz kişinin ya da firmanın Şube numarası ve hesap numarası isteniyor bu bilgileri de verdikten sonra ödeme seçimi ekranından ödeme açıklamasını girmeniz bekleniyor. Bu girişin ardından alıcının bilgileri ekranda görünüyor eğer doğruysa ‘İşleme Devam’ diyorsunuz ve yatırmak istediğiniz tutarı ATM’ye yerleştiriyorsunuz.
İşlem bittiğinde bir ödeme makbuzu alabilirsiniz.