İhracat Fazlası Nedir?

İhracat Fazlası Nedir?

İhracat fazlası terimini bir örnek ile açıklarsak sanırım daha anlaşılır olacaktır. Örneğin Rusya’ya pantolon ihracatı yapan bir İstanbul merkezli A Şirketi, Rusya’daki bir şirketten 10 bin adet pantolon siparişi alsın. Bu siparişleri hazırlayan İstanbul’daki A Firması, sipariş için sadece 10 bin adet üretim yapmaz, genellikle yüzde 10 – 15 fazlasını üretir. Çünkü ihracat yapmak  kolay değil ve ürünler Rusya’daki şirket tarafından gümrükte teker teker incelenir ve en iyi 10 bin adeti alınarak geri kalanları İstanbul’a tekrar gönderilir. Bu durumda 10 bin adet üzerindeki 1000 – 2000 adet fazla üretim ürünlere İhracat Fazlası adı veriliyor.

İhracat fazlası ürünlerin bir kısmı defolu olabilir ancak büyük bir kısmında herhangi bir sorun yoktur. Genellikle ihraç edilen ürünler kadar kalitelidirler, ancak ihracat yapan firma bu ürünleri depolamak istemez ve perakende satışına da odaklanmaz. Bu durumda da ihracat fazlası adı altında piyasada tek kalemde satışa sunulur.

Türkiye’deki hemen hemen her ihracat yapan büyük firmaların böyle toptan ihracat fazlası satışı bulunur, ancak sürekli olarak firmaları takip eden birçok yatırımcı tarafından henüz ürünler pazara sunulmadan anında satın alınılır. Eğer bu sektöre girmeyi planlıyorsanız, çok avantajlı satışları bilgisayar başında ilanlara göz atarak bulamazsınız. Direkt olarak firmalara ulaşmanız gerekecek. İnternet üzerinden bulabileceğiniz ihracat fazlası ürünler çok avantajlı olmayacaktır, çünkü bu ilanların çoğu ana üretici firmadan değil aracılardan satışa sunulmaktadır.