Devlet Bankaları Hangileri? Kamu Bankaları Liste

Devlet Bankaları Hangileri? Kamu Bankaları Liste

Devlet bankaları, özel yatırımcılardan ziyade bir devlet kurumu tarafından kontrol edilen ve esas olarak finanse edilen bankalar olarak bilinmektedir. Temelinde, onu oluşturan yönetim organının bir uzantısıdır.


Kamu bankaları olarak da bilinen devlet bankalarında yönetim organı, genellikle tüm gelirlerini, vergilerini, ücretlerini ve diğer kazançlarını şirkete yatırmaktadır. Ayrıca, farklı finans kuruluşlarından da borç alabilmektedirler.


Devlet bankacılığı tüm dünyada, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ve yeni gelişmiş ülkelerde yaygındır. Dünya çapında küresel olarak, bankaların yaklaşık yüzde 20’si devlete aittir. Devlet bankalarına sahip ülkeler, özellikle ekonomik durgunluklardan çoğunlukla sağ çıkmışlardır.


Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de devlet bankaları bulunmaktadır. Peki, devlet bankaları hangisi ve hangileri? Bu rehber kılavuzda kamu bankalarına ait güncel bir listeyi görebilirsiniz. Ek olarak, bu bankalar hakkında bazı bilgileri de öğrenebilirsiniz.



Devlet Bankaları Hangileri?


Devlet bankaları Türkiye’nin geçmişinde önemli bir rol oynamıştır. Kuruluş tarihi oldukça eskiye dayanan bugünkü ismi ile Ziraat Bankası, özellikle tüm vatandaşların erişebileceği uygun fiyatlı bankacılık hizmetleri sunmuştur.


Günümüzde Ziraat Bankası hala Türkiye’de en büyük bankalar listesinde zirvede yer almaktadır. Kuruluş geçmişte olduğu gibi günümüzde de vatandaşlara mevduat, kredi ve yatırım gibi alanlarda bankacılık hizmetleri sunmaya devam etmektedir.


Devlet Mevduat Bankaları:



  • Ziraat Bankası

  • Halk Bankası

  • VakıfBank


Devlet Katılım Bankaları:



  • Ziraat Katılım

  • Vakıf Katılım

  • Türkiye Emlak Katılım Bankası


Devlet Kalkınma ve Yatırım Bankaları:



  • İller Bankası

  • Türk Eximbank

  • Türkiye Kalkınma Bankası


Devlet bankaları, “kamu mevduat bankaları” ve “kalkınma ve yatırım bankaları” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kamu mevduat bankaları bireysel ve ticari müşterilere faaliyet sunmasıdır. Kalkınma ve yatırım bankaları ise özel ya da kamu kurumlarına fon sağlamaktadır.


Bu ayrımı anlamak önemlidir. Örneğin, eğer bireysel olarak kendi adınıza veya işletmeniz adına bir banka hesabı açmak istiyorsanız, kamu mevduat bankalarından açabilirsiniz. Söz gelimi, Kalkınma ve yatırım bankalarından hesap açmanız mümkün olmayacaktır.


Devlet Bankaları Hangileri? Kamu Bankaları Liste photo


Devlet Mevduat Bankaları Hangileri?


Türkiye Bankalar Birliği (TBB) güncel verilerine göre, ülkemizde faaliyet gösteren üç adet devlet mevduat bankası bulunmaktadır. Kamu mevduat bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank’tır.


Bu devlet bankaları üzerinden bireysel ya da ticari olarak hizmet almak mümkündür. Vatandaşların ilgili kamu mevduat bankalarının ürün ve hizmetlerinden yararlanabilmeleri için şubelere başvuru yapmaları yeterli olmaktadır.





















Devlet Mevduat BankalarıŞube Sayısı
Ziraat Bankası1727
Halk Bankası1018
VakıfBank936

Örneğin, Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank herhangi birinden bireysel bir mevduat hesabı açarak birikim yapılabilmesi ve kredi alımı için başvuru mümkündür. Ticari müşteriler de buna benzer şekilde kamu mevduat bankalarından yararlanabilmektedir.


Devlet Katılım Bankaları Hangileri?


Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) verilerine göre, ülkemizde üç devlet katılım bankası vardır. Devlet katılım bankaları Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım Bankası’dır.


Katılım bankaları İslami şartlara yönelik koşullar çerçevesinde faaliyet göstermektedir. Bu kapsamda özellikle faiz konusunda hassasiyeti olan bireysel veya ticari müşteriler için katılım bankaları faydalı ve uygundur.





















Devlet Katılım BankalarıŞube Sayısı
Vakıf Katılım130
Ziraat Katılım121
Emlak Katılım70

Katılım bankaları ile çalışmak isteyen bireysel ve ticari müşteriler cari mevduat hesapları açabilmektedir. Yine örnek olarak belirtmek gerekirse hem bireysel hem de ticari müşteriler ihtiyaç, konut veya araç finansmanı hizmetlerinden yararlanabilmektedir.


Devlet Bankaları Kredi Faiz Oranları


Piyasa koşullarına göre değişiklik göstermekle birlikte çoğu durumda devlet bankaları kredi faiz oranları, özel sermayeli bankalara nazaran daha düşük seviyelerde olabilmektedir.


Ancak tabii, kredi kullanımına ilişkin dönemdeki piyasa koşulları ve kredi tutarına göre devlet bankaları kredi faiz oranlı diğer özel sermayeli finans kuruluşlarına göre yüksek seviyeye de çıkabilmektedir.


Kredi türleri ve kurumlara göre şu anda devlet bankaları kredi faiz oranları şu şekildedir:

























Devlet BankasıKredi TürüFaiz Oranı
VakıfBankİhtiyaç Kredisi%1,55
HalkbankHızlı Kredi%1,71
Ziraat BankasıTüketici Kredisi%1,89

Faiz oranları her ne kadar devlet bankaları tarafından verilen en uygun seviyelerde ise de burada tüketicinin kredi notu oldukça önem arz etmektedir. Çünkü özel sermayeli bankalar gibi devlet bankaları da kredi talep ve faiz oranlarını kredi notuna göre sunabilmektedir.


Örnek bir hesaplama yapalım. Bir devlet bankası olan Halkbank üzerinden 36 ay vade ile 50 bin lira tutarında kredi çekmek isteyen bir tüketicinin aylık ödemeleri 1.978 TL olacaktır. Tüketicinin vade sonunda ise toplam 71 bin lira ödemesi gerekecektir.


Devlet Bankaları Hangileri? Kamu Bankaları Liste photo


Devlet Bankaları Kredi Çekme Şartları


Özel sermayeli bankalara benzer şekilde devlet bankalarının kredi çekme şartları aynıdır. Söz gelimi, diğer bankalarda olduğu gibi devlet bankaları üzerinden kredi almak isteyenlerin belirli şartlara uygunluk sağlaması gerekmektedir.


Kredi başvurusu yapan tüketicinin 18 yaşından büyük olması, iyi bir seviyede kredi notuna sahip olması, düzenli bir gelir elde etmesi ve bu gelirini bankaya belgeleyebilmesi devlet bankası bu şartlar arasında yer almaktadır.


Devlet bankaları kredi çekme şartları:



  • 18 yaşından büyük olmak

  • İyi seviyede bir kredi notuna sahip olmak

  • Düzenli bir gelir elde etmek

  • Düzenli olarak elde edilen geliri belgeleyebilmek

  • Talep edilmesi halinde kefil bulabilmek ve eş rızası alabilmek


Finans kuruluşlarından kredi kullanmak için gerekli bu koşullar devlet bankaları tarafından da talep edilmektedir. Tüketicilerin bu şartları sağlamaları durumunda özel sermayeli bankalara ek olarak devlet bankaları üzerinden de kredi kullanmaları mümkün olmaktadır.


Devlet Bankaları Hesap Açma İşlemleri


Devlet bankalarından hesap açma işlemleri birbirlerine benzer şekilde gerçekleşmektedir. Buna göre, bir kimlik kartı veya nüfus cüzdanı, adres ve iletişim için telefon numarası bilgisi ile hesap açılışı gerçekleşmektedir.


Örnek vermek gerekirse, bu bilgi ve belgeler ile bir devlet bankası olan Ziraat Bankası’ndan hesap açmanız mümkündür. Adımlar halinde bir rehber için Ziraat Bankası hesap açma kılavuzuna bakabilir ve süreci takip ederek bankanın müşterisi olabilirsiniz.


Banka seçerken ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmak doğru bir kuruluş seçmek için yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir devlet bankasında hesap açılışı için karar vermeden ihtiyaçlarınıza uygunluğunu kontrol etmeniz önem taşıyacaktır.


Yeni Bir Banka Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?


Devlet bankaları ile çalışmayı düşünüyorsanız, en doğru bankayı seçmek için bir faktöre odaklanmak size fayda sağlayacaktır. Örneğin, ilgilendiğiniz devlete ait bankanın güçlü bir web sitesi, mobil bankacılık ve hepsi bir arada çalışan uygulamalar sunması önemli olacaktır.


Para transfer edebilmek, hesaplarınızı görebilmek, ödeme yapabilmek ve mobil para yatırmak gibi işlemlerde bankanın kullanım kolaylığı sağlamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü bunlar paranızı yönetmeyi daha kolay hale getirecektir.


Ayrıca bir bankanın iyi bir müşteri hizmetine sahip olup olmadığından da emin olmanız gerekmektedir. Bunun çevrimiçi incelemeleri kontrol edebilirsiniz. Ek olarak, devlet bankaları ile çalışan arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızdan da aldıkları hizmet kalitesi hakkında bilgi almayı düşünebilirsiniz.