Bekleyen Provizyon Nedir, Ne Kadar Sürer?

Bekleyen Provizyon Nedir, Ne Kadar Sürer?

Kredi kartı veya banka hesap kartınızla bir ödeme yaptığınızda, ödeme işleminin anında gerçekleştiğini düşünürsünüz. Peki öyleyse hesap ekstrenizde yaptığınız en son ödemeler için neden “bekleyen provizyon” devam ediyor ve niçin ödeme aynı hızda hesap ekstrenize yansımıyor?


Satın alma işlemlerinin kredi kartı ya da banka hesap kartı ekstrenizde görünmesinin neden bu kadar uzun sürdüğünü merak ediyorsanız, bunun nedeni bu işlemlerin perde arkasında gerçekleşen uzun ve karmaşık süreçlerdir.


Bekleyen Provizyon Nedir?


Bekleyen provizyon, bankaların yapılan ödeme işlemleriyle ilgili sahip olduğu sınırlı bilginin göstergesi ve ihtiyaç duyulan bir onay sürecinin ilk aşamasıdır.


Kartlar fiziki olarak bir mağazada ya da sanal olarak internette alışveriş yapmak için kullanıldığında, ödeme yapılan satıcı ile banka arasında gerçekleşecek uzun bir sürecin ilk aşaması başlamış olur. Bu ilk aşama “ön onay” olarak adlandırılır ve bu işlem tahmin edildiği kadar basit değildir.


Ön onay işlemi, müşterinin bir ödeme işlemini tamamlamak için elinde yeterli bakiye veya kredi limitine sahip olup olmadığını kontrol etmek için gerçekleştirilir. Bu, satıcının müşteriye ödeme yapamadığı mal ya da hizmetleri teslim etme riskini azaltır.


Onay süreci genel olarak şu şekilde işler:



  1. Müşteri, satıcıya kartını ya da kart bilgilerini verir.

  2. Satıcının ödeme işlem terminali elektronik olarak müşterinin kart numarasını, işlem tutarını ve satıcı kimlik numarasını bankaya iletir. Bu, işlemi belirtilen tutar için onay isteği olarak kullanılır.

  3. Banka müşterinin yeterli bakiye veya kredi limiti olup olmadığını kontrol eder.

  4. Yeterli bakiye veya kredi limiti varsa ve işlem sahte gözükmüyorsa, banka ağ üzerinden müşteriye bir yetkilendirme kodu gönderir.

  5. İşlem eş zamanlı olarak onaylanır. Böylece satıcı istenen ürünü veya hizmeti müşteriye sunar.


İşte arka planda gerçekleşen bu süreçler sonlanana kadar ödeme işlemleri bekleyen provizyon olarak görünür. Onay süreci başarıyla sonlandığında, ödeme işlemi hesap ekstrelerine yansımış olur. Sürecin başarısız olması durumunda da bekleyen provizyon sonlandırılır ve ödeme iptal edilir.


Bekleyen Provizyon Ne Kadar Sürer?


Kredi kartı ya da banka hesap kartıyla bir ödeme yapıldığında, satıcı, işlemi tamamlamak için bankadan talepte bulunur. Bu talep onaylanana kadar kullanılabilir kredi kartı limiti veya hesap kartı bakiyesi, harcama yapılan miktara göre azaltılır ve işlem bekleyen provizyon olarak gösterilir.


Banka tüm kontrolleri yapıp satıcıya yetki kodunu göndererek işlemi onaylandığında, bekleyen provizyon kaldırılır ve yapılan ödeme işlemi hesap ekstresinde görünür hale gelir. Bu noktada, kullanılabilir limit veya bakiye uygun şekilde güncellenir. Bekleyen provizyon genellikle 7 günden uzun sürmez, ancak uluslararası işlemlerde daha uzun sürebilir.


Bekleyen Provizyon Hesapları Nasıl Etkiler?


Bekleyen provizyon kredi kartı ve banka hesap kartları özelinde farklı etkilere sahiptir.


Bekleyen provizyon sürecinde kredi kartı limiti, harcama yapılan miktar kadar anında düşer. Provizyon sonlandığında yapılan harcama kredi kartı ekstresinde görüntülenebilir.


Banka hesap kartlarında durum biraz daha farklıdır. Bekleyen provizyon sürecinde banka kartının bağlı olduğu hesap bakiyesinde bir düşüş gerçekleşmeyebilir ancak provizyon sonlandığında kullanılabilir hesap bakiyesi düşüp güncellenerek hesap hareketlerinde görünür hale gelir.


Son olarak, bekleyen provizyon süreci çoğu zaman arka planda yürütülür ve kart kullanıcısının müdahalesini gerektirmez. Fakat bazı durumlarda satıcılar kart kullanıcılarından provizyon kodu talep edebilirler. Böyle bir durumda bankaya ulaşılması ve ödeme işlemine ait provizyon kodunun öğrenilmesi gerekebilir.