Kartınız Çalınır veya Kaybolursa Derhal Yapmanız Gereken 6 Şey

Kartınız Çalınır veya Kaybolursa Derhal Yapmanız Gereken 6 Şey

Kredi kartım ya da banka kartım çalındı, ne yapmalıyım diye düşünüyor ve endişeleniyorsanız hakkınız var. Çünkü çalınan veya kaybolan kredi kartı ya da banka kartları kötü niyetli kişilerin ellerine geçtiğinde eğer daha önceden önlemi alınmadıysa şifresiz işlemler yapılarak kullanılabiliyor.


Daha da kötüsü çalınan veya kaybolan kartınız herhangi bir illegal yöntem için kullanılırsa hukuksal anlamda örnekleri de olan daha derin problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle başınıza gelme ihtimalini düşük görseniz bile kartınız ortadan kaybolduğunda yapmanız gerekenleri önceden bilmeniz önemli hale geliyor.


Kredi kartı veya banka kartınız çalındığında veya kaybolduğunda yapmanız gerekenler:


Bankanızın çağrı merkezini arayın, bankanıza telefonla ulaşın


İlk yapmanız gereken şey derhal bankanızı aramak olmalı. Bankanızın çağrı merkezini aradığınızda ilk duyacağınız “Kayıp, çalıntı kart bildirimleri” seçeneğini tuşlayın. Tuşlamanızın ardından müşteri temsilcinizle kaybolan veya çalınan kartınızı iptal edin.


Çoğu zaman kart çalınma ve kaybolma durumları sıklıkla yaşandığından ve ciddi bir problem olduğundan bankalar sizi beklemekten doğrudan müşteri temsilcinize bağlayacaktır. Hatta bazı bankalar müşteri temsilcisine bağlamadan doğrudan size ait kartları da iptal edebiliyor.


Arama yapamıyorsanız internet bankacılığı gibi alternatif diğer yolları deneyin


Bazı durumlarda tüm olumsuzluklar üst üste gelir. Arama yapamamanız sorun değil. Arama yapmama durumlarında alternatif diğer yolları deneyebilirsiniz. Örneğin, bankanıza ait mobil uygulama kullanıyorsanız, mobil uygulamaya giriş yaparak da “Kayıp-çalıntı” bildirimde bulunabilirsiniz. Diğer yandan bankanızın internet şubesinden de aynı bildirimi yapabilmeniz mümkündür.


İnternet şubesi veya mobil kanallara da ulaşmanız mümkün değilse ve mesai saatleri içinde bu sorunu yaşıyorsanız, doğrudan bankanızın şubesine gidebilirsiniz. Bekleme yapmadan müşteri temsilcisine sorunu iletebilir veya banka şubelerinde bulunan telefonları kullanarak doğrudan çağrı merkezine ulaşabilirsiniz.


Ne olursa olsun mutlaka yapmanız gereken ilk şey, bankanıza ulaşmak ve sorunu bildirerek kartınızı kapatmak olmalıdır.


Hesap hareketlerinizi inceleyin, bu gerçekten gerekli


Bankanıza ulaşıp, kartlarınızın güvenliğini kontrol altına aldıktan sonra hesap hareketlerinizi mutlaka inceleyin. Hesap hareketlerinizi internet şubesi, mobil uygulama ve ATM’lerden inceleyebileceğiniz gibi banka şubesinden de hesap dökümü alabilirsiniz.


Kartınız kötü niyetli kişilerin eline geçmişse harcama yapılmış olması muhtemeldir. Bu nedenle hesap hareketlerinizi incelemeniz ve sizin yapmış olmadığınız harcamaları tespit etmeniz son derece önemlidir. Bu arada kaybolan/çalınan banka kartınız değil de kredi kartınız ise harcama hareketlerinizi incelerken “provizyonda bekleyen işlemler” bölümünü de incelemeniz gerekebilir. Çünkü bildiğiniz gibi kredi kartıyla yapılan harcamalar bazen doğrudan dönem içi hareketlere yansırken, bazen de belirli bir süre sonra dönem içi hareketlerde görünür hale geliyor ve bu süre zarfından yaptığınız harcamalar provizyonda bekletiliyor.


Erkenden önlem almak için banka kartınız için hesap hareketleri, kredi kartınız için de dönem içi harcamalar ve provizyonda bekleyen işlemleri kontrol etmeyi ihmal etmeyin.


Şüpheli hareketler var mı, harcama itirazında bulunun


Hesap hareketlerinizi incelediğinizde sizin yapmadığınız ve şüpheli gördüğünüz harcamalar için bankanıza itirazda bulunabilirsiniz.


Banka Kartları ve Kredi Kartı mevzuatında yer alan 5464’üncü sayılı kanuna göre kartınız çalındığında, kopyalandığında veya haberiniz olmadan harcama yapıldığında yapılan harcamalara yönelik itirazda bulunabiliyorsunuz. Kanunun “Kartın haksız kullanımı ve sigortalanması” başlıklı 12’nci maddesinde belirtildiği üzere kaybolma, çalınma ve sonrasında harcama yapılma durumlarında kart sahibi yapacağı bildirimden yirmi dört (24) saat içindeki hukuka aykırı harcamalardan doğacak zararların yalnızca yüzelli (150) Türk lirası ile sorumludur.


Kartınız çalındığında veya kaybolduğunda bankanıza durumu bildirin ve eğer sizin yapmadığınız harcamalar mevcutsa işlem itirazında bulunun. İşlem itirazında bulunmak için bankanızdan talep edebileceğiniz işlem itirazı formunu doldurun. İtirazınıza yönelik sonucu bankanızdan takip edin.


İşlem itirazına yönelik bankanızla sorun veya anlaşmazlık yaşmanız halinde Banka Kartları ve Kredi Kartı Kanunun 44’üncü maddesinin 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 22’nci ve 23’üncü maddesine dayanarak Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuruda bulanabileceğinizi de unutmayın.


Yapmadığınız harcamalar için suç duyurusunda bulunun


Yüksek limitli kredi kartı kullanan pek çok tüketici var. Bu nedenle konunun üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum. Kartların çalınması/kaybolması durumunda başkalarınca yapılan harcamalar suç teşkil etmektedir. Harcama itirazında bulunduktan sonra eylemin suç teşkil ediyor olması nedeniyle aynı zamanda Cumhuriyet Savcılıklarına da suç duyurusunda bulunmanız gerekir.


Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunduktan sonra yaşadığınız sorunun tazmini açısından da özel hukuk hükümlerine binaen hukuk mahkemelerinde mevcut sorunun çözümlenmesini de talep edebilirsiniz.


Herhangi bir sorun yok mu, yeni kartınızı isteyin


Harcama hareketlerinizi kontrol ettiniz ve şüpheli işlem ya da harcamalar tespit etmediyseniz şanslısınız. Kaybolan ve çalınan kartınızı iptal ettirdiğiniz için bulsanız bile tekrar kullanmanız mümkün olmayacaktır.


Bankanızla iletişime geçerek yeni kartınızın ev ya da ofis gibi istediğiniz herhangi bir adrese gönderilmesini talep edebilirsiniz. Yeni kartınız iş günleri içerisinde en geç 10 güne kadar tarafınıza gönderilecektir. Bu arada bankanız yeni kart talep ettiğinizde ‘kart yenileme ücreti’ adı altında masraf alabilir. Çoğu banka alıyor, ekstrenizde görürseniz bilginiz olsun. Bankanızın çalınan, kaybolan kartınız için bir yenisini talep ettiğinde ne kadar ücret alacağına yönelik bilgiyi resmi web sayfasındaki ‘ücretler ve komisyonlar’ alanından görebileceğiniz gibi bankanızın diğer iletişim kanalları aracılığıyla da bu ücret bilgisini öğrenebilirsiniz.


Banka kredi kartım çalındı, kayboldu ne yapmalıyım gibi aklınıza gelebilecek pek çok soruya cevap vermeye çalıştım. Aklınızda hala sorular varsa bize her zaman yazabileceğinizi ve fikir alabileceğinizi unutmayın.