Banka kredi ve kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?

Banka kredi ve kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?

Bankacılık sektörünün, banka kredisi verme şartlarını gün geçtikçe yumuşatması ile ödeyemeyeceği borçlar altına giren vatandaş sayısı her geçen sene biraz daha artmaktadır. Bilinçsizce kullanılan krediler ve kredi kartları da elbette bu konuda büyük bir etkiye sahip.


Yayınlanan raporlara göre Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişiye bankalara olan borcundan dolayı yasal işlem başlatılmış.


Bankaların düşük faizlerle insanları cezbettiği kredileri kullanmadan önce, kredi borçlarının ödenmemesi halinden ne gibi yükümlülükler yaratacağını tüketicilerin bilmesi gerekmektedir. Her şeyden önce banka kredi borcu ödenmezse ne olur ve ne gibi yaptırımlar yaratabilir şeklinde soruların cevaplarını bilmeli ve kredi ürünlerini bilinçli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.


Banka kredi borcu ödenmezse ne olur?


Kredi borçlarınız için genellikle bankalar 2 ay süre mühlet vermektedirler. Yani kredi borcunuzu ödenmesi gereken tarihten itibaren 2 ay sonrasına kadar ödeme yapmanız durumunda sadece ekstradan uygulanan gecikme faizini ödemiş olursunuz ve bu durumda 2 ay geriden takip ederek borcunuzu ödemeye devam edersiniz. Fakat bu süreç kimi bankalarda daha esnek, kimi bankalarda ise daha katı olabilmektedir.


Banka borcunuzun 3 ay (90 gün) gecikmesi durumunda idari takip başlar ve bankanız tarafından aranmaya başlarsınız. Aynı zamanda bu dilimde bankanız SMS, e-posta vb. yollarla da borçlarınız konusunda size uyarı iletileri göndermeye başlarlar. Bankanızın sizinle iletişime geçtiğinde bir hafta (7 gün) ek süre tanınır ve 3 aylık (90 günlük) borcunuzun tamamını ödemenizi talep ederler.


Bankanızın size sunacağı ilk teklif kredi borcunuzun aylık ödeme miktarını geriye çekerek ve ödeme zamanınızı uzatarak borç yapılandırma teklifi olacaktır. Siz bu teklifi kabul etmez ya da kabul edip de ödeme yapmamaya devam ederseniz bu sefer bankanız işi avukatlara devredecektir. Bankaların tahsil edilemeyen borçları avukatlara devretmesi de yasal süreci başlatacaktır. Bankanızın borç yapılandırma teklifini kabul ederken, ödeme gücünüzü de düşünmeniz gerekiyor ve bankanızla gerçekten ödeyebileceğiniz bir borç yapılandırma planı yapmanız gerekiyor.


90 günlük süreyi doldurmadan önce bu noktada şunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor; ne yazık ki her banka borç yapılandırması teklifiyle gelmiyor. Bu nedenle eğer borçlarınızı ödeme konusunda gerçekten samimiyseniz borçlarınızın gecikmesi durumunda 3 aylık süreyi doldurmadan bankanıza siz borç yapılandırma teklifinde bulunabilirsiniz.


Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?


Kredi kartı borcunuzun da ödenmemesi durumunda aynı süreçlerle karşılaşırsınız. Borcunuzu ödemediğiniz 3 aylık süre sonunda kredi kartı borçlarınız içinde idari takip başlatılır. Yine bu süreçte borçlarınızı ödeme konusunda samimi olmanız durumunda gidişat idari takip ise 3 aylık süreyi doldurmadan bankanıza borç yapılandırma için başvuru yapabilirsiniz.


Yasal işlem başlatılırsa ne olur?


Bankanızın yaptığı yapılandırma teklifini geri çevirerek ya da yapılandırılan borcunuzu ödemeyerek bankanızın size başlatmış olduğu yasal işlem, ilk olarak banka kredisi alırken göstermiş olduğunuz kefili ya da ipotekli malı tehlike altına alır. Kefiliniz ya da ipotekli malınız yoksa tüm mal varlığınıza örneğin; ev, araba, parsel, banka hesaplarınıza, maaşınıza el konabilir. Maaşınız kesintiye uğrayabilir ya da maaşınıza tamamen el konabilir. Hatta daha uzun bir süreç sonunda evinize haciz gelebilir.


Avukatlara devredilen borçlarla başlatılan yasal işlem sonucunda Merkez Bankası kara listesine alınırsınız. Halk arasında bilindiği şekilde bu durum sicilinizi bozar. 5 yıl süreyle bankaların kredi ürünlerine başvuru yapamaz ve kullanamazsınız.


Banka borcu ödenmezse hapis cezası verilir mi?


Banka kredi veya kredi kartı borcunun ödenmemesinden dolayı hapse girmek ve hapis cezası verilmesi mümkün değildir. Fakat hiçbir mal varlığınızın olmaması durumunda banka avukatları, sürekli olarak sizi arayarak borcunuzu tekrar yapılandırmanızı ve sözleşme imzalamanızı isteyecektir. Sözleşme imzalamanız durumunda yine borcunuzu ödeyemezseniz o zaman hapis cezası gibi bir sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ödeyemeyeceğiniz bir kredi çekmeden önce bu ihtimali de göz önünde kesinlikle bulundurmalısınız.


Borçları ödemek için ne yapabilirsiniz?


Kimsenin borçlarla yaşamak istemediği ve borçlarını bir an önce kapatmak istediği mutlak bir gerçek. Kredi ve kredi kartı borçlarınızı ödemek ve borçlarınızı kapatmak için yapabilecekleriniz var.


İlk adımı atın. Borçlarınızı ödeme konusunda ilk adımı vakit kaybetmeden adın. Tüm borçlarınızı listeleyin, harcamalarınızı gözden geçirin, harcamalardan tasarruf yapın ve borç ödeme stratejisi oluşturun. Tüm bunları 6 Adımda Borçlarınızı Bitirin adlı yayında bulabilirsiniz. Fikir almak için mutlaka inceleyin.


Diğer alternatifler. Altından kalkamayacağınız yüksek borçlara öncesinden önlem almak için borç transfer kredileri ile borçlarınızı tek bir bankaya taşıyabilirsiniz. Borcu borçla kapatmak tavsiye edilmeyen bir durum olsa da borç transfer kredileriyle bütçenize uygun yeni bir ödeme planıyla borçlarınızı kapatmayı düşünebilirsiniz.