Akaryakıt Petrol İstasyonu Açmak

Akaryakıt Petrol İstasyonu Açmak

Hiçbir zaman güncelliğini yitirmeyecek olan iş alanlarından biri de benzinlik (akaryakıt) işidir. Türkiye’de araç sayısı çok hızlı bir şekilde arttığı için artık her köşe başında bir tane benzinlik görmek mümkün. Bu işin kar marjı çok yüksek olması ve nakit paranın çok dönmesi nedeni ile birçok girişimci petrol istasyonu açmak istemektedir. Akaryakıt istasyonu nasıl açılır? Benzinlik açma maliyeti ne kadar olur? Benzinlik istasyonu kurmak için izinler ve ruhsat nerden ve nasıl alınır? Tüm merak edilenleri iş kurmak istiyorum diyenlere yönelik açıklıyoruz.


Benzinlik Kiralamak Mı Satın Almak Mı yoksa sıfırdan istasyon kurulumu mu yapmak istiyorsunuz. Öncelikle bu noktada ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Her bir iş girişiminin maliyeti ve gerekli izin şartları farklı olmaktadır. Bu noktadan tek tek yapılması gerekenleri izah edelim.


Sıfırdan Benzinlik Kurma Maliyeti ve Gerekli İzinleri Almak


Sıfırdan benzinlik açmak için hazır bir arsanın olması gerekmektedir. Kiralık arsalar ile sıfırdan benzinlik açmak pek de mantıklı olmayacaktır. Çünkü sıfırdan kurulum için çok fazla para gitmektedir. Eğer arsanız varsa hemen istasyonunuzu açamıyorsunuz. Öncelikle EPDK’dan ve bağlı olunan belediyeden gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Özellikle şehir içinde açılacak olan benzinliklere ruhsat alma sorunu olduğunu yeni iş yerlerine çoğu belediyenin ruhsa vermek istemediğini biliyoruz.


Bu nedenle kesin ruhsat alabileceğiniz bir arsa seçmeniz ya da satın almanız daha doğru olacaktır. Çünkü, belediyeden tartışmalı bir ruhsat alsanız bile daha sonra mahkeme kararı ile ruhsatınız iptal edilebilir ve işin kötüsü iş yerinizi açtıktan sonra kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Bu da büyük bir zarara neden olacağı için tartışmalı ruhsatlardan uzak durup kesin ruhsat alabileceğiniz yerleri tercih edin.


Hazır Benzinlik Kiralamak Ya da Satın Almak


Daha önce kurulmuş ve hazır müşterisi olan bir iş yeri kiralayabilirsiniz. Bunun için kurulum ücreti, bayilik parası, ruhsat izinleri gibi paralar da ödemek zorunda kalmazsınız.  Sadece iş yeri sahibine aylık anlaşmaya bağlı olarak gerekli ödemeleri yaparsınız. Ve  yanınızda çalışan işçilerin parasını ödersiniz. İş yerinin ruhsatının iptal olması gibi bir durum ortaya çıktığında da sizin için problem olmaz.


benzinlik açma 2020


Satın almak gibi bir düşünceniz varsa bu da güzel bir ticari işlem olacaktır. Çünkü, en zor ruhsat alınan iş yerlerinin başında benzinlikler gelmektedir. Hazır tüm belgeleri olan ve kurulumu tamamlanmış bir petrol istasyonu her zaman daha iyi bir seçenek olacaktır. Özellikle otomasyon sisteminin hazır olduğu, petronet gibi cihazların olduğu, otomatların olduğu yerlerin işletmesi daha az emek istemektedir. Hemen para kazanmaya başlanabilecek bir iş tercihi olacaktır.


Akaryakıt İstasyonu Kurma Maliyeti Ne Kadar Olur 2020


İster hazır akaryakıt istasyonu satın alın ister sıfırdan kurun yakın bir maliyet ortaya çıkacaktır. Sadece bazı özel noktalarda kurulmuş istasyonların hava parası fazla olmaktadır. Bunun haricinde ortalama olarak aynı para gitmektedir. Tabi kurulumun yapılacağı arazinin büyüklüğü, şehir içi mi yoksa şehir dışında da mı olduğu, kaç pompanın olacağı, mazot, benzin, otogaz içinde hangilerinin satılacağı, kafe gibi, dinlenme tesisi gibi mekanların da eklenip eklenmeyeceği önemli detaylar olacaktır.


2020 yılı içi ortalama bir maliyet taslağı hazırlanacak olursa; ortalama olarak en az 3 milyon TL gibi bir rakamın lazım olacağını ifade edebiliriz. Bu para tüm kurulum sizin tarafınızdan yapılması durumunda çıkacak maliyettir. Ama arazinin çok iyi bir yerde ise; OPET, ŞHELL, TOTAL, PETROL İSTASYONU, AYTEMİZ, BP, LUKOİL gibi firmalar sizi bulup bedavaya pompa ve otomasyon sistemini kurarlar. Hatta bazı özel lokasyona sahip olan yerlerin WC- Market dahil her şeyi ana dağıtıcı şirket tarafından kurulup aynı zamanda ek bir nakit komisyon da ödenmektedir.


Arsa seçimi sonrası sırasıyla;



  • Önce EPDK’ya başvuru yapılıp gerekli satış izinlerinin alınması

  • Bağlı olunan belediyeye başvuru yapılıp akaryakıt istasyonu ruhsatının alınması

  • Resmi evraklar kısmı tamamlandıktan sonra bu sefer mekan tasarımına geçilebilir. Dış mimariden önce tankların yerleştirilmesi gerekmektedir. Tanklar gömüldükten sonra pompaların yerleri genelde ana dağıtım marka firma tarafından belirlenir ve yerleşim yapılır.

  • Pompa kurulumu sonrası OTOMASYON sistemi kurulur. Pompamatlar tanımlanır. KEY okuma sistemi hazır hale getirilir. PETRONET firması tarafından gerekli kurulum sistemleri aktif hale getirilir. Bilgisayarlara tanımlanan işlemler sonrası artık yakıt satış işlemleri başlatılabilir.


Akaryakıt İstasyonu Kurmak İçin Gerekli Belgeler 2020



  • İş Yeri açma dilekçesinin hazırlanması

  • EPDK LİSANS BAŞVURUSU

  • Gayrisıhhî Müessese Açma Ruhsatı Başvuru Beyan Formu

  • Ayrıntılı Adres Krokisi

  • İmar Durum Belgesi (İlçe Belediye Başkanlığı (gerekli görüldüğünde istenecektir) )

  • Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân)

  • İtfaiye Muayene Raporu ( Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Yangın Önlem Amirliği )

  • İş Güvenliği Uzmanlığı Sözleşme Fotokopisi ve İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlandığına Dair Beyanname

  • Sorumlu Müdür Beyannamesi

  • TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi

  • Kiracı ise Kira Kontratı

  • Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigorta Poliçesi

  • İmza Sirküleri


Tüm bu işlemlerde herhangi bir aksilik olmazsa en geç 3 ay içinde tüm işlemler biter. Bundan sonra sadece müşteri bulma işi kalıyor. Eğer iş yeri güzel bir noktada ise o zaman markaya bağlı olarak çok iyi müşteri olacaktır. Ama iş yeri potansiyeli düşükse ve çok iyi bir marka değilse o zaman iskonto yapılarak indirimli akaryakıt satış işlemine geçilmesi gerekecektir. Genelde şirketler %1-3 arası iskonto hakkı tanınırken çok tanınırlığı olmayan yerler ise iskonto sınırı koymazlar. Bu yerlerden bayilik aldıysanız daha esnek fiyat politikası uygulayabilirsiniz.


Benzinlik Açmak Karlı Mı? 


Bundan 10 sene önce ye kadar ham petrolün dolar bazında varil fiyatları çok düşük olduğu için bu işi yapan kişiler özellikle mazot satışlarından çok iyi paralar kazanıyordu. Şu anda o kadar büyük kazanç sağlamasa da yine de kar marjı iyi olan bir iştir. Özellikle nakit paranın çok dönmesi sayesinde bu işten iyi karlar edilebilir. Şu anda ortalama satış kar oranı %10 civarıdır. İşçi maaşları, elektrik ve su gibi giderler hesaplandıktan sonra iyi bir kar oranı kalacaktır.