2020 Vergi Affı Çıktı Mı?

2020 Vergi Affı Çıktı Mı?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da vergilerle ilgili yeni bir yapılandırmanın olup olmayacağı, af çıkıp çıkmayacağı merak konusuydu. Konu ile ilgili mükellefleri sevindiren haber sonunda geldi.

Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından pek çok vergi mükellefi için sevindirici bir haber gelmiş oldu. 7256 No’lu kanuna göre 2020 yılında, son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 olmak üzere pek çok vergi borcunun tekrar yapılandırılması söz konusu olacak. Yaklaşık olarak 500 milyar liralık bir miktarın söz konusu olduğu af kapsamında olumlu haber geçtiğimiz haftalardan itibaren bekleniyordu. Son çıkan karar sayesinde de pek çok vatandaşın aftan yararlanacak olduğu kesinleşti.

Hangi Borçlar Af Kapsamında Yer Alacak?

En kapsamlı vergi affı olarak bilinen kanunda gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi kapsama alınıyor. Bu vergilerin ceza ve gecikme faizleri de yine kanun kapsamında yeniden yapılandırılmaya tabi tutuluyor.

Yukarıda saydığımız vergilerin haricinde öğrenim kredisi borçları, kamunun kira alacakları, TOBB-TESK – Barolar Birliği aidatları da yine yapılandırma kapsamına giriyor. Yine Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ve orman köylülerinin kullandığı krediler de yapılandırmaya dahil ediliyor.

Kanun Kapsamında Yer Alan Diğer Maddeler

Sadece vergi borçlarının gecikme cezaları ya da faizleri değil başka destekler de kanun ile birlikte gündeme gelmiş bulunuyor. Konaklama vergilerinin ertelenmesi bu desteklerden birini oluşturuyor. Konaklama vergisi 1 Ocak 2022 yılına kadar ertelendi.

Bununla birlikte istihdam bazında da bazı düzenlemeler yapıldı. İşveren prim desteği, prim teşviki, gelir vergisi stopaj teşviki ile damga vergisi desteğinin süresi 31 Aralık 2023’e, kısa çalışma ödeneğinin süresi ise 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldı.

Vergi Borcu Yapılandırması İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

Özellikle de vatandaşların vergi kapsamındaki işlemlerinin pek çoğunun elektronik ortama aktarıldığı son birkaç yıldan da bilindiği üzere Gelir İdaresi Başkanlığı kurumsal internet sitesi üzerinden başvuru yapmak mümkün oluyor. Bu durum 2020 vergi affı için de geçerliliğini koruyor.

GİB internet sitesi üzerinden alacağınız e-devlet ile giriş yapabileceğiniz sistemde karşınıza çıkacak olan menüdeki yapılandırma seçeneği üzerinden başvuru formunu doldurabilirsiniz. Böylelikle başvurunuz işleme alınacak ve değerlendirme sonucu da size yine online ortamdan iletilecektir.

Başvuru işleminizi en geç 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlamalısınız. Bununla birlikte eğer peşin ödemek yerine taksitli ödeme seçeneğinden faydalanmak isterseniz taksit ödemeleriniz konusunda da dikkatli olmanız gerekiyor.

Taksitli ödeme seçeneğinde ilk 2 aylık ödemelerinizi mutlaka size verilen son tarihe kadar yapmalısınız. Bu 2 aylık dönemden sonra en fazla 2 taksidinizi son tarihinde ödemezseniz bir şans daha verilecek. Geciken son taksidi izleyen ayda tüm gecikmiş taksitlerinizi faizi ile birlikte ödemeniz halinde yapılandırma hakkından faydalanmaya devam edebileceksiniz.

Siz de vergi affından yararlanmak için GİB üzerinden hemen başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.